Bilele lui Grindeanu

Curtea Constituţională a fixat data de 12 iulie ca termen pentru soluţionarea unui posibil conflict instituţional între guvern şi parlament, ca urmare a votului de la moţiunea de cenzură.

Reamintim că premierul demis Sorin Grindeanu a acuzat faptul că votul nu a fost secret, încălcându-se regulamentul şedinţelor comune ale parlamentului.

Deşi regulamentul spune că votul este secret, cu bile, unii deputaţi şi senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile, după cum susţine Grindeanu.

Nu este o încercare de a întoarce soarta moţiunii de cenzură, pentru că sesizarea se referă doar la viitor, lucru care este foarte important pentru imaginea lui Sorin Grindeanu. Prin asta, fostul premier arată că nu ţine morţiş la funcţie, dar este preocupat ca o astfel de procedură de arătare a bilelor, detestată de cetăţeni, să nu se mai repete.

Dacă judecătorii Curţii Constituţionale îi vor admite sesizarea şi procedura va fi modificată, numele lui Sorin Grindeanu ar putea rămâne în istoria modificărilor procedurale importante ale legislativului.

În cazul în care tehnica se va schimba, în viitor se va spune că momentul înlocuirii a fost atunci când au apărut „bilele lui Grindeanu”.

Chiar dacă unii vor da o tentă peiorativă expresiei, fostul prim-ministru va rămâne, din acest punct de vedere, cu o… bilă albă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns