Bilanțul pe 2023 al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș. Amenzi de 3.675.000 de lei

Bilanțul pe 2023 al Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Timiș. Amenzi de 3.675.000 de lei

Bilanțul pe 2023 al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș. Amenzi de 3.675.000 de lei. 

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș (GNM CJ) a prezentat bilanțul activității anului ce tocmai a trecut.

Astfel, cei 11 comisari (cinci echipe) a efectuat în cursului anului 2023, un număr total de 608 inspecții planificate și neplanificate.

În cadrul controalelor efectuate, urmare a neconformităților constatate  au fost dispuse un număr de 22 măsuri de încetare a activității, până la remedierea celor constatate.

Potrivit raportului anual de activitate, ca urmare a neconformităților constatate cu ocazia controalelor, s-au aplicat un număr total de 147 sancțiuni contravenționale principale și 2 sancțiuni complementare.

Au fost aplicate 147 sancțiuni contravenționale principale, din care 98 amenzi în cuantum total de 3.675.000 lei și  49 avertismente.

Au fost aplicate  două sancțiuni complementare de confiscare a mijlocului de transport folosit la transportul deșeurilor, respectiv confiscarea deșeurilor metalice feroase.

De asemenea au fost emise  două notificări către Agenția pentru Protecția Mediului Timiș în vederea suspendării actului de reglementare, precum și patru sesizări ale organelor de cercetare penală.

CITEȘTE ȘI: Etapa națională a Olimpiadei de limbi clasice are loc la Timișoara, iar anul viitor e posibil cea de astrofizică

„Referitor la tipurile de inspecții efectuate pe parcursul anului 2023 acestea au fost inspecții privind verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernare privind gestionarea deșeurilor municipale şi gradul de atingere a obiectivelor de reciclare, verificarea realizării măsurilor din Planurile de calitatea aerului şi din Planurile de menţinere a calităţii aerului, inspecții privind emisiile de compuși organici volatili din activități industriale, inspecții pentru verificarea respectării prevederilor Regulamentului CE 1005/2009 (SDSO – substanțele care diminuează stratul de ozon), inspecții planificate la toate instalațiile IED și SEVESO din județ, inspecții pentru verificarea respectării prevederilor Regulamentului CE 528/2012 (biocide), inspecții privind verificarea respectării prevederilor Regulamentului nr. 1906/2006 (REACH) și Regulamentului nr. 1272/2008 (CLP), inspecții privind verificarea respectării prevederilor Directivei privind deseurie de echipamente electrice și electronice – DEEE (colectori, tratatori, OTR), inspecții  privind transferurile transfrontaliere  de deşeuri conform Regulamentului 1013/2006  la expeditori, destinatari și in punctele de frontieră, inspecții la depozitele de deșeuri, inspecții la operatorii economici cu fluxuri specifice de deșeuri și la operatorii economici care colectează/valorifică/tratează deşeuri nepericuloase/periculoase, inspecții privind verificarea stării de salubrizare a localităților, cursurilor de apă și căilor de comunicație, inspecții la stații de epurare ape uzate existente și în curs de realizare, inclusiv verificarea încadrării parametrilor la evacuare în emisar și managementul namolului rezultat, inspecții privind respectarea prevederilor legislației privind vehiculele scoase din uz, acumulatorii uzaţi, anvelopele uzate, controale pentru verificarea realizării obligaţiilor de mediu la încetarea activităţilor sau în celelalte condiţii prevăzute de lege, inspecții la operatori economici care gestionează balastiere/cariere/iazuri piscicole cu extracţie de agregate minerale, inspecții privind respectarea Regulamentului nr. 995/2010 privind obligațiile care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, dar și iinspecții privind respectarea legislației în domeniul administrării spațiilor verzi.

Precizăm faptul că un accent deosebit s-a pus pe soluționarea cu prioritate a petițiilor/reclamațiilor, în anul 2023 fiind înregistrate la GNM CJ Timiș, un număr de  558 de sesizări”, au precizat reprezentanții instituției.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *