Bianca Gavriliță vrea să inițieze o lege care să vină în sprijinul nou-născuților

bianca gavrilita2

– Doamna Bianca Gavriliță, sunteți o prezență activă în această campanie electorală. Cum apreciați desfășurarea competiției electorale în Timiș?

– Aș prefera să vorbesc despre acțiunile echipei de candidați ai PSD Timiș. După cum știți, avem un dialog foarte bun cu cetățenii, nu doar acum în campania electorală. PSD a venit cu un program clar de guvernare, pe sectoare și domenii de activitate. Întâlnirile noastre cu timișenii au un desfășurător clar, pentru că noi vrem să popularizăm viziunea noastră pentru România următorilor ani. Avem multe lucruri concrete de comunicat oamenilor, dar, evident, așteptăm opiniile și propunerile cetățenilor cu care interacționăm.

– Concret, care sunt proiectele dumneavoastră actuale?

– După cum știți, sunt medic de profesie și principala mea preocupare ține de programul pentru sănătate. Am mai multe proiecte personale, pe care doresc să le promovez în Parlament. În primul rând, e vorba despre screening-ul neonatal.

Timp de opt luni, am reuşit să facem screening gratuit pentru nou-născuţi în județul Timiş, pentru a aduna mai multe date. Acest screening este un examen care se efectuează la bebeluşi la trei-cinci zile de la naștere. Această testare ne arată dacă copilul are boli metabolice, genetice.

Sunt boli mute, copilul este aparent sănătos, iar simptomele se manifestă în momentul instalării bolii şi e greu de recuperat în multe cazuri. Este un proiect personal şi mi-am propus ca acest screening neonatal să se facă la nivel naţional, pe programe naţionale. Acum se face doar pentru două boli, dar ar trebui făcut pentru mult mai multe.

bianca-gavrilita
S-ar putea face screening pentru 55 de boli, fiind unul dintre cele mai complexe teste existente la ora actuală. Consider, de asemenea, că ar trebui să fie introdusă în şcoli o oră de educație pentru sănătate, în cadrul căreia copiii să înveţe despre igiena corporală, despre igiena cavitaţii bucale, despre importanţa efectuării analizelor o dată pe an sau despre importanţa unei alimentaţii sănătoase.

De asemenea, e nevoie de un cadru coerent privind sănătatea mintală. Legea sănătății mintale trebuie rescrisă cu un capitol separat pentru spitalele cu măsuri de siguranță. Actualmente nu există o legislație care să definească clar atribuțiile acestor spitale și mai ales pază și protecție în aceste unități medicale. În psihiatrie normarea personalului ar trebui schimbată. Momentan lucrez, împreună cu o comisie formată din mai mulți medici de la centrul de sănătate mintală, pentru o propunere legislativă care vizează acest aspect. În plus, salarizarea în domeniul psihiatriei trebuie regândită, la fel cum e necesar să fie asigurat suportul social pentru pacienți și familii la externare.

– Să revenim la politică. Cum vedeți campania PNL în Timiș?

– Dezamăgitoare pentru electoratul timișean! Așa consider eu că e campania peneliștilor. Timișul e cel mai dezvoltat județ al țării, aici nu poți să te prezinți superficial, nepregătit în fața oamenilor. PNL nu are un program de guvernare, nu a lansat nicio idee de forță, măcar la nivel teoretic, pentru că sunt recunoscuți pentru ineficiență.
bianca-gavrilita1

Nu poți să faci campanie doar atacând PSD. Am văzut că discursul candidaților PNL seamănă cu o compunere de nivel primar. Nu vreau să atac, însă e jenant modul în care se prezintă PNL Timiș în această confruntare. Candidații lor discută doar despre PSD, nu lansează niciun proiect, nu rostesc nici măcar numele localităților din județ… probabil că nu le cunosc. Totuși, aici avem un electorat educat, informat, care nu poate fi păcălit sau manipulat.

– Ce vă propuneți ca viitor parlamentar?

– Să îi reprezint cu adevărat pe cetățenii din Timiș, să susțin proiectele mari ale județului și să contribui la crearea unui cadru legislativ coerent în sănătate. Parlamentul trebuie să fie recredibilizat, iar noi, cei care vom beneficia de încrederea oamenilor, avem obligația să schimbăm în bine percepția despre forul legislativ.

PSD a demonstrat că știe să guverneze și că poate readuce creșterea economică în țară. Sunt sigură că românii nu au uitat că Guvernul Ponta a reîntregit salariile și pensiile, a redeschis spitale și școli, a redat demnitatea pensionarilor.
medici

În Timiș avem o listă serioasă de candidați, de colegi ce deja fac echipă, nu de ieri de azi, ci de ani buni, sunt oameni ai locului, bine pregătiți, tineri dar cu multă experiență. Am văzut cu toții că în doar câteva luni, președintele Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu, a demarat proiecte ambițioase de modernizare a infrastructurii județene. Aceste proiecte trebuie susținute de o echipă de parlamentari unită.

Publicat la comanda PSD Timis. Publicat de SC TIMPRESS SA. Cod mandatar financiar: 11160007.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns