Beregsău, șapte veacuri de statornicie

Când o așezare împlinește șapte veacuri de existență, în comunitate e o sărbătoare aparte. Îi va mai trebui măcar o jumătate de deceniu să se mai adune toată suflarea și să își citească, fiecare cu măsura lui, rădăcina. Rare sunt aceste momente dictate doar de timp și istorie. Vineri și sâmbătă, la Beregsău Mare, sat ce ține de Săcălaz, printr-o multitudine de manifestări, s-au aniversat șapte veacuri de atestare documentară.

Înainte de orice, trebuie spus că evenimentul s-a bucurat, spre încântarea multora, cum de altfel și trebuia, de o mare atenție.

Organizarea a fost, cum se spune, punctul forte, și aici se cuvin cuvinte de apreciere Consililului Local și Primariei și, în egală măsură, Asociației Beregsău 700”, nu demult înființată.

Vineri, către seară, la căminul cultural a avut loc un spectacol folcloric susținut de aritiști, toți tineri, din sat. De nebănuit, pentru cine nu deține amănunte, cât potențial există aici dar, mergând în urmă, afli că din Beregsău Mare s-au ridicat rapsozi și instrumentiști cunoscuți, care au evoluat în ansambluri de renume.

Ei bine, în sala de spectacole a căminului nu a rămas nici măcar un scaun neocupat. Ore bune, laolaltă, interpreți și spectatori, au întreținut o atmosferă care a mers la inima oricui. De remarcat, tot în numele adevărului, și măiestria formației condusă de Dejan Galetin. În final, asta ca surpriza să fie și mai mare, pe scenă au urcat cunsoscuții interpreți Ioan Dragomir-Papu, Doriana Tudor, Dumitru Stoicănescu, Anrdeea Voica și Petrică Moise.

A fost o seară, cum se spune, de ținut minte. Argumentul: de la ora 18 și până spre miezul nopții nici un spectator nu și-a părăsit scaunul. Fiecare a plecat acasă cu un dar, un exemplar din monografia abia tipărită. Într-o zi, un fiu al satului, nu contează cât timp va trece, din acest loc se va înnoda firul.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE LUNI, 14 septembrie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns