Belșug de legume și fructe de la producătorii locali

Deschisă publicului în luna mai a anului 2014, în urma aprobării de către Consiliul Local Timișoara a unei inițiative pornite de la doi dintre membrii acestuia, piața volantă de lângă Stadionul „Dan Păltinișanu” a devenit un loc consacrat pentru cei care doresc să pună pe masă legume și fructe proaspete.

CITEȘTE ȘI: Scene ireale: bătaie cu bâte și topoare în plină stradă. Video

Ne aflăm în miez de vară, în plin sezon al roadelor din grădini și livezi. Cei care vând și-au întins tarabele pe trei rânduri, înviorând zona cu o mulțime de culori și arome.

Prețuri de tot felul

La dispoziția doritorilor s-au aflat tot felul de verdețuri, cu prețuri în funcție de producător, fără să existe acea înțelegere din piețele obișnuite, unde un produs costă la fel, indiferent de la cine îl cumperi.

 

Oamenii și-au apreciat singuri munca. Astfel, legătura de ceapă costă de la un leu la doi lei, în funcție de mărime, dar și de culoare, cea roșie fiind mai scumpă.

 

Roșiile erau cel mai bine reprezentate, iar prețul lor pornea de la trei până la zece lei kilogramul.

În acest interval am găsit roșii de toate felurile, obișnuite, cu moț, „inimă de bou”, cu dungi portocalii, galbene, aproape negre, roz și alte varietăți, pe care agricultorii din zonă au început să le cultive mai întâi din curiozitate, apoi, văzând că se bucură de succes, din interes economic.

 

Fasolea verde se află în plin sezon, fie lată, fie tubulară, iar prețul este cuprins între patru și șapte lei kilogramul. Legătura de zarzavat costă trei lei, cartofii – 1-2 lei/kg, conopida – cinci lei/kg, vinetele – 4-6 lei/kg, ardeii – 4-5 lei/kg. Verdețurile, de la leuștean la cimbru și busuioc înviorează cu culoarea lor aproape fiecare tarabă.

Putem găsi și tot felul de fructe interesante, iar lubenița stă grămezi, chiar dacă, la prima vedere, ar fi cam devreme pentru asemenea rod dulce.

 

Totuși, oamenii au venit din zonă – Gottlob și Lobrin. Un kilogram de asemenea dulceață roz-închis costă doi lei. Se află pe tarabe mere neatinse de chimicale (3 lei/kg), dar și afine micuțe, aduse de la munte, cu 14 lei/kg, precum și zmeură, cu zece lei cutia.

 

Găsim și piersici, și chiar nectarine, dar acestea seamănă cam mult cu cele din hypermarketuri, nefiind exclus să fie cultivate și pe meleaguri băbățene.

Nu lipsesc nici brânzeturile, mierea sau ouăle, spre încântarea celor dornici să se aprovizioneze cu produse naturale, aduse de aproape, nu cu cele venite de peste mări și țări.

În Timișoara au fost deschise trei piețe țărănești, cea de lângă stadion, din Piața Traian și din Calea Lipovei. În timp, la ultimele două s-a renunțat, dar, la ora actuală, se caută un teren pentru o piață volantă în partea de sud a orașului, în zona Calea Șagului – Dâmbovița – Freidorf.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns