Bază de tratament şi agrement pe malul Mureșului, într-o comună din Timiş. Are ca model complexul de la Mako

Mai multe comune timișene se întrec în ultima vreme în proiecte fanteziste la prima vedere, dorind care mai de care să atragă turiștii prin înființarea de locuri de agrement, aqua parcurile după modelul maghiar fiind în topul promisiunilor.

Periamul este una dintre localitățile în care, în urma unui foraj realizat în ultimii ani ai Epocii de Aur, a fost extrasă la suprafață apă geotermală. Administrația actuală vrea să valorifice în prezent această comoară.

”Într-o lună terminăm studiul de fezabilitate. Pentru finanțarea proiectului considerăm că sunt șanse minime pentru accesarea de fonduri europene, astfel că am vrea să accesăm un credit de patru milioane de euro. Noi nu dorim doar realizarea unui ștrand, ci vrem să facem un adevărat complex cu spații de cazare, saună, bază de tratament și două bazine acoperite și tot atâtea în aer liber”, a precizat Cornel Dumitraș, primarul comunei Periam.

Potrivit edilului-șef, terenul prevăzut pentru grandiosul proiect se află în apropierea sălii de sport din localitate, în imediata vecinătate a cimitirului. ”Acolo a fost făcut forajul în anii 1987-1988. Temperatura apei extrase este de 59 de grade. Am făcut solicitare la Foradex, să aducem sonda în proprietarea comunei. Am luat legătura și cu Agenția Națională a Resurselor Minerale”, a precizat Cornel Dumitraș.

Conform acestuia, complexul de la Periam are ca sursă de inspirație amenajările de la Mako (Ungaria) și Băile Felix. Potrivit medicilor, apa termală poate fi folosită atât în cura internă-crenoterapie – pentru anumite afecţiuni ale aparatului digestiv, stomac, intestinele subţire şi gros, colecist, ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine, cât şi în cura externă (tratamentul bolilor reumatismale, cronice şi degenerative, reumatism abarticular, afecţiuni post-traumatice, post-operatorii, proteze şold, genunchi, hernia de disc, afecţiuni cervicale şi lombare operate, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, pareze, paralizii, nevrite, polinevrite, ale sistemului circulator, arterite).

Periamul a devenit cunoscut în ultimii ani datorită unuia dintre primele festivaluri open-air de anvergură din ţară – ”Rock La Mureş”.

Foto arhivă

1 Comments
stratulat ion 10/05/2018
Stimati Domni, doresc sa -mi transmiteti adresa de maill a Primariei Micalaca. Cu multumiri anticipate. NELU.