Bătaie mare pentru… balamale

Aşa-zisele partide mici sunt cele care vor înclina balanţa la aceste alegeri parlamentare. Cum nici PSD, nici PNL, nu vor putea forma singure o majoritate, este de aşteptat ca formaţiunile „de balama” să fie decisive în scrutinul din 11 decembrie. Cele mai mari oportunităţi le vor avea ALDE şi PMP, partide care sunt creditate cu şanse reale de a trece pragul parlamentar, chiar dacă la limită.

Nu e de mirare că şi în Timiş aceste formaţiuni au devenit brusc atractive pentru o serie de politicieni care aspiră să intre în paralament cu aceste „balamale”. O competiţie extrem de strânsă se dă la PMP, partid care, prin fuziunea cu UNPR, s-a trezit cu nu mai puţin de cinci consilieri judeţeni şi cu cel puţin tot atâţia pretendenţi pentru listele parlamentare.

Ion Răducanu susţine că va fi primul la Camera Deputaţilor, adică poziţia cel mai bine plasată în cursa pentru parlament. Nu de aceeaşi părere sunt, însă, toţi membrii filialei, îndeosebi cei din aripa veche a PMP, care l-ar dori pe Marius Dugulescu drept candidat.

Apoi, o poziţie semieligibilă ar fi primul loc la Senat, dar cu condiţia să fie ocupată de Titu Bojin, recunoscut pentru tenacitatea sa din campaniile electorale. Culmea e că reactivarea lui Bojin i-ar pica cel mai bine lui Răducanu, căruia i-ar creşte serios şansele de a ajunge deputat după ce fostul şef al CJT ar trage lista în sus.

Paradoxul este că există posibilitatea foarte mare ca Bojin să aducă cele mai multe voturi pentru partid, dar să nu intre în Senat, unde şansele sunt mai mici. Dacă fostul pesedist nu va candida, primul loc la Senat este disputat de Gheorghe David şi Dorin Cândea.

De cealaltă parte, la ALDE, lucrurile sunt la fel de complicate. Senatorul Petru Ehegartner a trecut în linia a doua a filialei, după unele probleme de sănătate ale soţiei, iar poziţia sa privilegiată a fost rapid ocupată. Traian Stancu, deşi a prins un neverosimil post de vicepreşedinte al consiliului judeţean, se vede acum pe primul loc pe lista de la Senat, pe care şi-l doreşte însă şi Ehegartner.

Actualul senator e mai pregătit din punct de vedere intelectual, dar Stancu îl bate la cutreierat judeţul, neratând nici o manifestare. La deputaţi, lucrurile sunt mai simple: prima poziţie îi va reveni lui Marian Cucşa.

1 Comments
Daniel Sanduleac 19/09/2016
ar fi chiar penibil ca PMP sa l sustina pe Raducanu!