Banii pentru subvenții au început să intre în conturile fermierilor

Avansul de 70 la sută pentru subvențiile directe cuvenite fermierilor care le-au solicitat în acest an a început din această săptămână să intre în conturile beneficiarilor. Plățile se fac în lei, la cursul de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie, iar cuantumurile pentru fiecare tip de subvenție sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha; plata redistributivă, intervaliul 1-5 hectare, 5 euro/ha, intervalul 5-30 ha, 48,1457 euro/ha; plata pentru înverzire – 57,8931; plata pentru tinerii fermieri – 40,4514; sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine – 17,2430 euro/cap animal.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le va vira fermierilor peste un miliard de euro în perioada de acordare a avansului, adică din această săptămână până în data de 30 noiembrie, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Plățile directe se fac pentru peste 608.000 de fermieri.

Există, însă, și categorii de plăți care vor intra în conturile fermierilor ceva mai târziu. Este cazul sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) la bovine, pentru care există o perioadă de retenție în ferme ce se încheie la 15 noiembrie, dar beneficiarii acestuia vor fi primii care vor înmcasa suma integrală stabilită pe cap de animal. De asemenea, cei care au solicitat ajutorul național tranzitoriu îl vor primi abia anul viitor, din bugetul de stat. Și cei care au sprijin cuplat în sectorul vegetal vor mai aștepta, deoarece trebuie să prezinte la APIA anumite documente justificative.

Pentru detalii, fermierii din Timiș pot contacta centrului județean al APIA, la nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, sau prin e-mail, la adresa [email protected]


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns