Banii județului se vor duce pe proiecte în reluare, infrastructură, dar și pe „reabilitarea”… donjuan-ului de la Huniade

asfaltare 4

Administrația județeană a publicat recent proiectul bugetului pe anul în curs, care va fi supus aprobării aleșilor, cel mai probabil, la mijlocul lunii februarie.

Timișul se bazează în 2018 pe venituri pentru secțiunea de funcționare de aproape 400 de milioane de lei (circa 84 de milioane de euro), din care 14,627 milioane vor proveni din venituri proprii, 149,9 milioane din cote și sume defalcate din impozitul pe venit, 92,559 milioane din TVA, iar 135,035 milioane vor fi subvenții pentru susținerea sistemului de protecție pentru persoanele cu handicap.

Citeşte şi: O localitate numai bună pentru cei care îşi doresc un trai liniștit. Sunt case cu 20.000-25.000 de euro

Pentru secțiunea de dezvoltare există un buget propus de 219,9 milioane de lei (circa 47 de milioane de euro), din care 168,305 milioane provin din bugetul CJT propriu-zis, 2,183 milioane reprezintă contribuția administrației județene la proiectele europene, iar 49,412 milioane sunt fonduri planificate să vină de la guvern prin PNDL.

Listă lungă de proiecte în reluare

Pe lista de investiții care vor fi făcute în acest an se află, pe primele locuri, recondiționarea și reabilitarea corpului principal de clădire al Palatului Administrativ de pe Bulevardul Revoluției, pentru care a fost alocată suma de 9,4 milioane de lei.

Aproape opt milioane de lei vor fi utilizate pentru reabilitarea Liceului Teoretic Special „Iris”, iar 2,5 milioane de lei, pentru reabilitarea clădirii de pe strada Matei Millo, unde vor fi amenajate locuințe. Centrelor de colectare a legumelor și fructelor, un proiect rămas nerealizat de anul trecut, din cauza controverselor politice, li se va aloca suma 4,67 milioane de lei. De aceeași sumă va beneficia și proiectul-pilot de realizare a unor bazine de înot didactice, de care vor beneficia cele opt orașe din județul Timiș.

Nu a fost uitată nici pista de canotaj de la Surduc, pentru care va fi rezervată suma de 2,5 milioane de lei și care așteaptă, în continuare, o aprobare de la guvern. Viitorul Muzeu al Revoluției din clădirea Garnizoanei are parte de o alocare de 465.000 de lei, iar achiziționarea terenului de pe bd. C.D. Loga nr. 46-48, care ar limpezi situația fostei vile a lui Ceaușescu, va avea o rezervă de 2,265 milioane de lei.

O parte dintre aceste proiecte importante pentru Timiș se află pe lista de investiții de mai mulți ani, iar până în prezent nu s-a reușit punerea lor în practică.

Mulți bani pentru infrastructură

Vor fi alocate sume importante pentru proiectele de reabilitare a mai multor drumuri județene, între acestea aflându-se DJ593 Foeni – Peciu Nou (10,798 milioane de lei), DJ 693 pentru conectare la autostradă (1,5 milioane de lei), lărgirea la patru benzi a drumului dintre Timișoara și Autostrada A1 (10 milioane de lei).

De asemenea, va fi alocată suma de 9,468 milioane de lei pentru noua maternitate, 230.000 de lei pentru studiul de fezabilitate și conectarea la utilități a locuințelor ANL de la Giroc, 465.000 de lei pentru documentații privind realizarea unui complex sportiv pe un teren din domeniul public al CJT și 1,167 milioane de lei pentru revizuirea documentației tehnice privind restaurarea Castelului Huniade.

Suma de 50.000 de lei va servi pentru realizarea unui studiu de oportunitate în vederea ridicării unei parcări supraterane pe locul fostului centru militar județean de pe strada Sf. Ioan, iar cea de 465.000 de lei, la întocmirea planului urbanistic zonal pentru cele câteva zeci de hectare pe care CJT le deține la Covaci și cu care nu se întâmplă nimic.

Laptopuri performante și un „donjuan”

În rest, fiecare instituție pe care CJT o păstorește va primi o serie de dotări, în funcție de solicitări și de cât și-a putut permite administrația. Pentru instituțiile de învățământ special și cele sociale se vor cumpăra echipamente noi, cele mai solicitate fiind mașinile de spălat profesionale și cele de curățat cartofi și ceapă.

Ceva mai ieșite din comun par cele două laptop-uri pentru Centrul de educație incluzivă Recaș, a câte 2.000 de euro bucata, în timp ce la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională se caută laptop-uri cu doar 1.000 de euro bucata, cu tot cu imprimantă, iar la Muzeul Banatului se cere un laptop pentru cercetări arheologice cu 3.800 de euro. Pentru un proiect legat tot de Muzeul Banatului se solicită 50.000 de lei, pentru „restaurarea donjuanului (sic!) din curtea Castelului Huniade”.

Cum Don Juan-ii nu mai umblă demult prin castel, este, desigur, vorba despre… donjon și despre o hazlie greșeală de tipar. Ca să încheiem cu o veste bună, pentru sediul Bibliotecii Județene din Piața Libertății va fi alocată suma de 834.000 de lei, semn că în acest an este posibil să înceapă lucrările de consolidare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *