Bani în plus pentru profesori, în luna februarie. Creșteri la salariu și pentru personalul nedidactic din școli

Ce salariu trebuie să aveți pentru a vă asigura o pensie de 2.000 de lei

Bani în plus pentru profesori, în luna februarie. Creșteri la salariu și pentru personalul nedidactic din școli.

Profesorii și personalul nedidactic ar urma să primească bani în plus, în luna februarie.

Este vorba despre sume ce reprezintă între 3% și 8,5% din salariul pe ianuarie, pentru profesori, respectiv 10% pentru personalul nedidactic, potrivit unor surse edupedu.ro.

Creșteri de salarii cer și sindicatele din Educație. Miercuri, 1 februarie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat protest în fața Guvernului.

CITEȘTE ȘI: Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ.

De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, motivează sindicatele.

Ministrul Educației preciza, la finalul anului trecut, că în 2023 vor fi creșteri salariale ”moderate” pentru profesori și de până la 24% pentru personalul din școli. Din datele incluse în hotărârea de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor fi mai mari, în medie, cu 7%.

Potrivit cheltuielilor de personal propuse în 2023, procentul de creștere a salariilor din Educație este de 4,3%, în medie.

Salariile din Educație

Comparativ, în 2022, potrivit Legii 153/2017, actualizată, salariile de bază pentru cadrele didactice variază astfel:

  • de la 3.916 lei – profesor, învățător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal, fără pregătire de specialitate sau învățător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal debutant, cu vechime de până la un an
  • până la 5.517 lei – profesor studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime de peste 25 de ani.

Salariile sunt pentru gradația 0.

 

alba24.ro

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *