Bani grei pentru mediul rural. Peste trei miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile pentru afacerile de la sate

afirfin2122 1

Mediul rural românesc are la dispoziție 3,26 miliarde de euro ca fonduri europene nerambursabile destinate investițiilor, finanțări ce pot fi contractate în acest an și în 2022. Agriculturii îi revine partea leului, dar fermierii au la dispoziție bani frumoși cu ajutorul cărora pot dezvolta și activități neagricole în cadrul exploatațiilor. De asemenea, există și instrumente financiare prin care în mediul sătesc pot fi sprijinite și alte afaceri decât cultivarea pământului sau creșterea animalelor.

Mai concret, din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR), României îi revin 2,569 miliarde de euro, iar prin Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI), 692,09 milioane de euro pentru antreprenoriatul rural. Anul în care ne aflăm, precum și 2022, constituie o perioadă de tranziție către noua Politică Agricolă Comună europeană, de aceea beneficiază de un buget multianual generos, din care întreprinzătorii își pot finanța noile afaceri sau și le pot dezvolta pe cele existente, prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.

Instrumentele financiare care vor fi disponibile

Din cele două fonduri comunitare, alocările sunt la dispoziția întreprinzătorilor prin mai multe instrumente din PNDR, iar bugetul cel mai generos, de 760 de milioane de euro, e rezervat investițiilor în exploatațiile agricole, fiind vorba despre submăsura 4.1, iar alocarea e defalcată astfel: 125 de milioane de euro pentru achiziții simple si echipamente de irigații în fermă; 55 de milioane de euro pentru condiționarea, procesarea în fermă și marketingul produselor vegetale; 55 de milioane de euro pentru condiționarea, procesarea și marketingul produselor de origine animală; 75 de milioane de euro pentru achiziționarea de utilaje de către tinerii fermieri; 240 de milioane de euro pentru producția primară, condiționarea și marketingul din sectorul zootehnic; 60 de milioane de euro pentru crescătorii de animale din zonele montane; 100 de milioane de euro pentru producția și condiționarea legumelor; 50 de milioane de euro pentru condiționarea, procesarea și marketingul legumelor și cartofilor.

Submăsura 4.2 ”Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole” pune la dispoziția fermierilor suma totală de 140 de milioane de euro ca alocare nerambursabilă pentru 2021 și 2022.

Submăsura 4.1a ”Investiții în exploatații pomicole” are un buget multianual de 122,70 milioane de euro.

Submăsura 4.2a ”Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol” are alocate 10 milioane de euro.

Submăsura 4.3 ”Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole” beneficiază de 100,66 milioane de euro pentru investiții în drumuri agricole.

Submăsura 6.1 ”Instalare tineri fermieri” are un buget de 100 de milioane de euro pentru persoanele cu vârsta de cel mult 40 de ani care demarează o afacere agricolă.

Submăsura 6.2 ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole” are o alocare de 50 de milioane de euro.

Submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” pune la dispoziția agricultorilor 87 de milioane de euro.

Submăsura 6.4 are un buget cifrat la 100 de milioane de euro. pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.

Submăsura 9.1 ”Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” e bugetată cu 5 milioane de euro.

Submăsura 10 „Agromediu și climă” are un buget de 186,76 mililoane de euro.

Submăsura 11 ”Agricultură ecologică” pune la dispoziția fermierilor peste 232 de milioane de euro.

Finanțări nerambursabile în valoare totală de 660,12 milioane de euro vor fi disponibile prin submăsura 13 ”Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”.

Pentru submăsura 14 ”Bunăstarea animalelor”, alocarea se ridică la 273,60 milioane de euro.

Submăsura 16.4 ”Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” are rezervate 40 de milioane de euro, în timp ce pentru submăsura 16.4a ”Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” pe componenta de pomicultură, bugetul e de 10 milioane de euro.

Submăsura 17.1 ”Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor si a plantelor”  are o alocare de 20 de milioane de euro.

Măsura 19.1 ”Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală viitoare” e bugetată cu 5 milioane de euro.

Măsura 19.2 ”Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” are alocate 100 de milioane de euro.

Sprijinul financiar pentru cheltuieli de funcționare și animare a grupurilor de acțiune locală e în valoare totală de 23 de milioane de euro, fiind asigurat prin Măsura 19.4 din PNDR.

Potențialii beneficiari din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara ai măsurilor și submăsurilor din PNDR disponibile în perioada 2021-2022 pot obține detalii referitoare la oportunităţile de finanţare contactând Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *