Municipiul Timișoara a parcurs toate etapele necesare pentru accesarea de fonduri europene de pe Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile – a Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală alocată Timişoarei pentru această axă se ridică la 53,33 milioane de euro.
Municipalitatea a stabilit care sunt proiectele prioritare pe care le va depune în vederea finanțării. Pe primele locuri se află reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneştilor și înnoirea flotei de tramvaie şi modernizarea depoului Dâmboviţa (inclusiv o spălătorie ecologică pentru mijloace de transport public).
Se vor mai solicita bani europeni pentru amenajarea unei reţele regionale de piste de biciclete, construirea unei linii noi de tramvai pe traseul Solventul-Gara de Nord și reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin.
Printr-un alt proiect urmează să fie transformată zona degradată Pădurea Verde (partea situată vizavi de Institutul de boli cardiovasculare) în pădure-parc şi loc de recreere, prin realizarea accesului pietonal, pentru biciclete și alte vehicule nemotorizate, înființarea unui traseu ecologic, monitorizarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii.
În zonele rezidențiale vor fi localizate și potențate centrele de cartier, ca spații de coagulare a comunității, prin amenajarea spațiilor publice pentru cetățeni, iar primul proiect de acest tip se referă la zona de nord a Timișoarei. Vor mai fi solicitați bani pentru urbanizarea cartierului Kuncz şi reconstrucţia ecologică a Canalului Subuleasa, precum și pentru regenerarea fizică, economică şi socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaţ.
De asemenea, va fi construită o creșă nouă în zona de nord a orașului și una pe strada Cocea nr. 21 și va fi extinsă Grădinița PP33 de pe Strada Olimpiadei. Tot din sfera spațiilor de învățământ, un alt proiect se referă la reabilitarea construcțiilor și instalațiilor din clădirea B2 a Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”.