Bănățeni… din toată țara!

Fibis

La 30 de kilometri de municipiul Timișoara este situat Fibișul. În continuarea drumului, după alți 30 kilometri, ajungi în orașul Lipova. Aflată la jumătatea distanței dintre cele două localități urbane, această comună este un loc bun pentru a trăi. De ce această atracție?

Este greu de motivat. Poate pentru că aici terenul este mai ieftin decât în celelalte localități mai apropiate de Timișoara. Hectarul de teren agricol, în prezent, se vinde cu doar 3-4.000 de euro. Apoi sunt posibilitățile multiple de navetă, iar un job la oraș îți lasă timp ca să faci și puțină agricultură ori să crești animale în gospodărie, ca să-ți ajustezi veniturile pe măsura nevoilor.

Paradoxal, Fibișul de astăzi mai este doar în mică măsură o localitate cu bănățeni get-beget. Începând cu anii ’70 din secolul trecut aici s-au stabilit oameni veniți din toate regiunile țării. Cu toate acestea, fibișenii din prezent se comportă ca și cum s-ar fi născut aici.

Finul unui baron PSD, numit la conducerea Protecţiei Consumatorilor Timiș

De altfel, casele trădează un aer tradițional, specific Banatului, cum nu poți vedea în multe locuri. Există o grijă specială a locuitorilor pentru fațadele acestor case și pentru spațiul verde din fața lor, ba chiar o întrecere nemărturisită în această privință. Deși păstrează aspectul tradițional, nu este refuzată modernitatea, căci pot fi văzute elemente de confort de ultimă oră sau instalații solare de încălzire a apei menajere.

Parcurgând strada principală rămâi impresionat nu doar de numărul mare de spații comerciale sau de rondourile cu trandafiri din fața unor case, în mijlocul cărora tronează banca de la drum sau câte un leagăn pentru copii. De asemenea, spațiile de la stradă trădează ocupațiile fibișenilor: mașinile sunt parcate alături de pluguri, discuri, remorci și alte utilaje agricole. În alte locuri, vezi mici căpițe.

Vizitatorul bagă de seamă că, la Fibiș, mândria de a fi bănățean funcționează chiar dacă, astăzi, trăiesc aici doar vreo 20 la sută băștinași. Cum se vede, însă, moda bănățeană în materie de rânduială a devenit molipsitoare.

Partea cea mai interesantă este aceea că, deși sporul natural al populației este negativ, numărul acesteia a crescut în ultimii patru ani, iar acest lucru se vede cel mai bine în lista de alegători. Acum patru ani au votat 1.300, iar acum sunt chemați la urne 1.400.

La Fibiș mai există un mare avantaj: autoritățile locale administrează un singur sat, cel în care trăiesc. Iar acest lucru nu este nici el de neglijat. Dar mai trebuie spus că oricât un om sau câțiva ar sfinți locul, cu o floare-două nu se face primăvară. Dar când pune umărul fiecare la gospodărirea localității în care trăiește, da!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Bănățeni… din toată țara!

  1. As recomanda autorului acestui articol cel putin 2 luni de „naveta” cu „posibilitatile multiple” dupa care mai putem discuta….

Lasă un răspuns