Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

Iarba înaltă de aproape un metru, bălăriile și vegetația în exces continuă să umple parcurile și zonele verzi din oraș.

Că în cartiere și în zonele periferice, firmele angajate de primărie nu cosesc, stau mărturie zeci de filmări și poze pe care timișorenii le postează, zilnic, pe reţelele de socializare.

2023 este un an deosebit pentru Timișoara. Nu numai pentru că e Capitală Culturală Europeană, dar și pentru că, în niciun alt an, vegetația nu a mai fost lăsată să ajungă la nivel de junglă urbană, până și în parcurile centrale din oraș.

Jungla centrală, ultracentrală

Postările mobilizatoare, pe Facebook, ale primarului Dominic Fritz, cu cosași și utilaje la muncă, în luptă cu buruiana de clasă, nu mai impresionează pe nimeni. Iată cum arată astăzi, 5 iulie 2023, Parcul Civic, unul dintre locurile foarte frecventate și situate “în zona zero” a Timișoarei. Bălării înalte, iarbă necosită, bălți pe care se dezvoltă larve de țânțari (ceea ce readuce în discuție problema dezinsecției) au făcut din Parcul Civic o luxuriantă grădină botanică, în inima orașului, spre disconfortul timișorenilor, dar și al turiștilor.

Dacă există o ofertă imbatabilă a programului cultural TM2023, atunci este cea a descoperirii plantelor mai mult sau mai puțin exotice, a vegetației de baltă și a faunei aferente, de la țânțari la broaște și șerpișori.

Pe 4 iulie, Primăria Timișoara anunța că își continuă acțiunile de îngrijire a spațiilor verzi și a stabilit un “program bine definit” pentru cosirea ierbii, având în vedere cerințele de sezon și frecvența necesară pentru fiecare zonă.

“Echipele firmelor contractate lucrează cu program prelungit și desfășoară activități pe teren inclusiv în zilele de weekend. Prioritate au parcurile, școlile, grădinițele și bulevardele principale, iar în decursul săptămânii, cosirea ierbii va continua și pe străzile secundare”, anunța, pe 4 iulie 2023, Serviciul Comunicare al Primăriei Timișoara.

Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

Aceeași instituție susține că “activitățile de retușare” începute săptămâna trecută și care vor fi finalizate săptămâna aceasta au loc pe următoarele aliniamente stradale: Calea Șagului, Bulevardul Iuliu Maniu, terenurile de pe str. Paul Constantinescu și Calea Șagului (Dedeman), zonele: Podgoriei, Paganini, Nottara, Polonă, Avram Iancu, Grigore Alexandrescu, Vistula, Paroșeni, Storojinet, Mehedinți, Bucovinei, Dropiei, Timiș, Teiului, Clăbucet, Dreptatea, str. Ovidiu Cotruș, Apateu, Cartier Aeroport, Orșova, Cugir, Liege, Liniștei, Amurgului, Marginii, parcurile: Bucovina, Clăbucet, Dacia, Sf. Nicolae, Macilor, Pompiliu Ștefu Zurich, scuarurile: Cugir, Lotusului, Sever Bocu, Edison, Bulevardul Antenei, Arhanghelii Mihail și Gavril și locurile de joacă: Brândușei, Aeroport, Silistra str. Rozelor, Valisoara, Calea Aradului, Calea Torontalului, Calea Sever Bocu, str. Grigore Alexandrescu.

Activități de cosire anunţate de municipalitate:

4 iulie:
Străzile: Ana Ipătescu, Victor Hugo, Aluniș, Martir Dumitru Jugănaru, Recoltei, Emil Racoviță, Matei Millo, Nicolae Cocea, Iuliu Podlipny și Martir Constantinescu Radu.

5 iulie:
Parcul Catedralei, Parcul Copiilor, Bulevardul Take Ionescu (finalizat) și str. Baader, Zona Abrud și Bulevardul Vasile Pârvan. Grădinița PP14 – str. Odobescu, Grădinița PP2- str. Herculane, str. Coriolan Baran, Virgil Onițiu și str. Alexandru Odobescu. Locul de joacă de pe str, Mierlei, str. Costică Rădulescu, Calea Martirilor (și sensul giratoriu), Martir Ianoș Paris și parcarea de pe strada Sănătății.

6 iulie:
Finalizarea cosirilor în Parcul Catedralei, Parcul Copiilor și Zona Baader, locul de joacă de pe str. Vasile Lucaci și Parcul Cetății, finalizare zona Abrud, Vasile Pârvan și Aleea F.C. Ripensia. Parc Stadion și Stadion Dan Păltinișanu, Banu Sport, Liceu cu Program Sportiv Banatul. Străzile: Magnoliei, Petuniei, Zambilelor, Margaretelor, Toporașilor și Grigore Antipa.

7 iulie:
Bulevardul Republicii, străzile: Seiller și Mureșan, Parcul Central, Parcul Justiției, Parcul Cetății, str. Al. Borza, str. Gh. Lazăr, Liceul Ion Mincu, platou Kaufland, str. Leontina Bânciu și mal Bega, finalizarea cosirilor Bulevardul Vasile Pârvan și Aleea F.C. Ripensia și Bulevardul Eroilor de la Tisa. Locurile de joacă de pe str. Mureș 121-123 și Mureș colț cu Calea Martirilor, str.Cornelia Sălceanu și Grădinița PP45.

Lipsă de interes? Lipsă de personal?

Puși pe glume, în fața realității, cei de la Serviciul comunicare al primăriei mai transmit că “prin societățile din subordine și firmele contractate, Primăria Municipiului Timișoara se asigură că iarba este cosită în mod regulat, astfel încât cetățenii să se poată bucura de parcuri și spații verzi bine îngrijite.”

În mod ciudat, în comunicarea acestor acțiuni, spre desoebire de altele, cum ar fi curățenia sau deszăpezirea, nu se menționează cu ce număr de scule, utilaje și muncitori se lucrează.

Asta și pentru că, așa cum Renașterea bănățeană vă informa, pe 29 iunie 2023, societatea Horticultura se confruntă cu o lipsă de personal (SDM și Horticultura conlucrează discret “pe șestache”). Motiv pentru care munca de întreținere a spațiilor verzi este suplinită cu muncitori de la alte societăți din subordinea primăriei, cum ar fi Societatea Drumuri Municipale și chiar cu muncitori aduși din diverse țări asiatice. Așa cum am mai scris, în cazul asiaticilor, lucrurile sunt destul de greu de înțeles, fiind vorba de achiziția prin cumpărare directă, din 27 martie 2023, realizată de către Horticultura SA, prin care a achiziționat “prestare servicii curățenie cu personal necalificat”, în valoare de 234.917 lei (47.694 euro), pentru perioada 1 aprilie 2023 – 30 septembrie 2023.

Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

SC Wise Facility Management SRL SRL (?) din București a vândut către Horticultura SA Timișoara “servicii de curățenie cu personal necalificat (5 muncitori), 1008 ore muncă prestată, 16.540,45 lei serviciul de organizare activare, bonus lunar 15.000 lei”.

Matematic, asta ar însemna 201 ore de muncă pentru fiecare dintre cei cinci muncitori, adică 33,6 de ore pe lună/muncitor, adică 1 oră și 12 minute de muncă pe zi pentru fiecare muncitor în parte. Totul, plus taxe și comisioane, la un grand total de 234.917 lei!

Interesant este email-ul de serviciu, postat pe SICAP de către firma bucureșteană: [email protected] . Nimic special la primar vedere. Doar că pe site-ul agenției de recrutare personal asiatic (work-finder.eu) TOATE ofertele de recrutare sau leasing de personal se fac exclusiv din Asia, mai exact din India, Nepal, Sri Lanka, Filipine, Vietman și Bali.

Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

Anunțurile de angajare la Horticultura sunt postate încă de anul trecut, dar oameni la lucru nu sunt. Ceea ce poate însemna două lucruri: fie Horticultura, deși declarată societate pe profit, nu vrea să dea salarii decente, fie există un interes anume ca aceste lucrări să fie decontate unor firme private. Asta, în condițiile în care alte primării de orașe mari din țară se descurcă doar cu angajații societăților din subordine, fără să mai subcontracteze servicii din partea unor firme externe.

CITEŞTE ŞI: „La toţi ni-i greu, dar nu la toţi la fel”… Șoferul unui Porsche a luat găleata și peria dintr-o spălătorie

Pe 4 mai 2023, primarul Dominic Fritz, amenința cu penalități de plată firmele de îngrijire care nu își respectă prevederile contractuale: “Primesc tot felul de semnale despre spațiile verzi din Timișoara: unii sunt mulțumiți și apreciază eforturile, alții nu. Vă asigur, însă, că echipele vor ajunge în toate zonele Timișoarei. În această perioadă sunt pe teren peste 150 de lucrători doar pentru cosit și tuns iarba în centru și cartiere. Am avertizat deja firmele care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi că aplicăm la sânge penalitățile din contract pentru orice întârzieri”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Bălăriile inundă, în continuare, centrul Timișoarei. Video

  1. Aștept un comunicat al vârfului de lance al societății civile timișorene, știți voi care, prin care să-și anunțe revolta față de aceste buruieni timișoreanofobe și anti… Apropo, vi-l puteți închipui pe primar cu coasa în mână, chemând-i pe timișoreni la o întrecere de cosit iarba? Ar fi o nou premieră. Locală. Coasă în loc de baghetă dirijorala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *