Averile angajaților Primăriei Municipiului Timișoara, ținute sub discreție

Primăria Municipiului Timișoara, o instituție în care drepturile oamenilor simpli sunt călcate în picioare

Mijlocul lunii iunie aduce, anual, în atenția opiniei publice starea materială a funcționarilor publici și a celor care au fost aleși de popor să-i reprezinte și să-i conducă.

Cu această ocazie, mai vede și omul obișnuit ce salarii au încasat, ce autoturisme, case și terenuri și-au mai cumpărat marii oameni din administrația locală sau, după caz, au mai vândut, câte depozite în lei sau în valută dețin ori câte bijuterii le-au mai umplut seifurile.

CITEȘTE ȘI: Un cunoscut cântăreț din România a murit chiar sub ochii prietenilor

Cam atâta distracție mai are și cel plătit cu mai puțin de salariul mediu pe economie – transparența. Conform legii, cei care nu respectă termenul de depunere a declarațiilor sunt pasibili de amendă.

Gol la averile și interesele din Primăria Timișoara

Pe pagina de internet a municipalității timișorene, declarațiile de avere și interese pentru anul precedent, vizibile pentru publicul larg, pot fi numărate pe degete.

Desigur, există scuze și explicații. Termenul de depunere este, într-adevăr, 15 iunie, însă aceeași lege privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice mai prevede:

„Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii”. Cei curioși să afle veniturile înalților sau mai puțin înalților funcționari ai primăriei vor fi nevoiți să mai aibă puțintică răbdare, pentru că legea le dă voie să fie relaxați până în 15 iulie, dar nu mai mult.

tombola abonatilor

Deocamdată, din toată conducerea Primăriei Timișoara, putem vizualiza doar declarația de avere a Stelianei Stanciu, directorul executiv al Direcției economice, care a avut în 2017, un venit net lunar mediu de 7.114,5 lei și a achiziționat, în acest an, un teren intravilan de 781 de metri pătrați la Moșnița Nouă, având și o datorie de 45.000 de lei către o persoană fizică, contractată tot în 2018, cu scadența în 2021.

Dintre consilierii locali timișoreni și-au depus declarațiile de avere și interese doar Octavian Mazilu și Andra Bloțiu (PSD), Ion Ardeal Ieremia, care a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii, Elena Sipos (UDMR) și Laura Chindriș (ALDE).

Conștiincioase cu adevărat sunt doar prima și cea de-a patra persoană, restul aflându-se ori la final, ori la început de mandat.

Dintre consilierii personali ai primarului și-a depus declarația de avere doar tânărul Ciprian Trocan, cel mai probabil imediat după angajare. Nici funcționarii publici care nu dețin funcții de conducere nu s-au grăbit să-și facă publice averile și interesele, doar câțiva având declarațiile afișate pe site-ul primăriei.

La județ, mai conștiincioși

Pe pagina de internet a Consiliului Județean Timiș, declarațiile de avere sunt mai multe și mai dese, aproape toată lumea fiind vizibilă din punct de vedere patrimonial, de la președinte la simplii angajați. Astfel, Călin Dobra, președintele CJT, are în proprietate, împreună cu soția, un teren intravilan în Lugoj, de 2.288 mp, și un apartament în Arad.

Șeful CJT este unicul proprietar al unui apartament în Lugoj și mai deține un sfert dintr-un spațiu comercial în același municipiu.

Dobra mai are un autoturism Skoda din 2006 și a vândut, anul trecut, unor persoane fizice un apartament cu 40.000 de euro și un spațiu comercial cu terenul aferent, cu 43.900 de lei.

El are în bănci mai multe depozite în moneda națională, în valoare totală de 39.000 de lei, și unul de 650 de euro, iar în ceea ce privește datoriile, are două credite la bănci, de 17.700 de euro și 36.600 de lei, plus un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 15.000 de euro.

Anul 2017 i-a adus lui Călin Dobra venituri de 103.710 de lei, în principal de la CJT, dar și ca profesor, iar din închirierea unui apartament a obținut 21.377 de lei.

Vicepreședintele Traian Stancu are un teren agricol și unul forestier în județul Hunedoara, precum și unul la Fârdea.

De asemenea, Traian Stancu deține un apartament în Timișoara, o casă în județul Hunedoara și două case de vacanță, una la Fârdea și una în județul Mehedinți, un autoturism Chevrolet fabricat în 2005 și o rulotă. Anul trecut, a obținut 95.729 de lei ca vice al CJT și 26.112 lei – pensie MApN.

Vicepreședinta Roxana Iliescu nu deține nici terenuri, nici case ori mașini, în schimb are două credite în lei la bancă, unul de 18.000 și altul de 20.340.

Anul trecut a câștigat 95.728 de lei ca vicepreședinte al CJT și 9.900 de lei ca avocat.

Consilierii județeni și-au depus, în majoritate, declarațiile de avere, mai puțin Nicolae Bitea, Ligius Buboi, Iosif Cândea, Tiberiu Lelescu, Viorel Matei și Eugen Grigoroiu.

În ceea ce privește salariile de anul trecut ale funcționarilor din CJT, vom da doar câteva exemple…

Astfel, un director executiv a avut un salariu mediu net lunar de 6.945 de lei, un consilier superior, de 4.922 de lei, iar un referent de specialitate superior, de 2.973 de lei.

Dacă e mult sau puțin, depinde de unghiul din care privește fiecare, dar, oricum, salariile de la CJT au arătat mult mai bine în 2017 comparativ cu anii anteriori.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *