Averea nejustificată a unei persoane condamnate la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată

Contract de peste 200 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă-canal din 14 comune bănățene

Legea privind confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ, care a zăcut 3 ani în Parlament, prevede că poate fi confiscată averea nejustificată a unei persoane condamnate la minimum 4 ani de închisoare, conform hotnews.ro.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene a fost votată decizional de deputați în 13 octombrie.
Actul normativ modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:

(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Deputații juriști au introdus o modificare la Codul de procedură penală astfel încât procurorul va avea obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249 a fost introdus un nou alineat:

„În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.

CITEȘTE ȘI: Viorel Cataramă îl critică pe medicul timișorean Virgil Musta: ‘Un moşulică care iese în fiecare zi şi ne spune că n-avem voie să facem Crăciunul’

Proiectul de lege cunoscut sub denumirea de „confiscarea extinsă a averilor ilicite” a fost inițiat de ministrul Justiției Ana Birchall în 2017 și a fost blocat în Comisia Juridică de către PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. Modificările propuse transpun în legislația internă prevederi din Directiva 2014/42/UE care vizează îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Directiva europeană privind confiscarea extinsă a bunurilor obținute din infracțiuni a fost adoptată în 2014, iar România trebuia să o transpună în legislația națională până în 2015.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *