Avea 17 ani când a plecat la Ghiroda cu maşina de curse cu care se antrena pentru campionatele naționale…

Avea 17 ani când a plecat la Ghiroda cu maşina de curse cu care se antrena pentru campionatele naționale… Știa că nu are voie să o pună în circulație pe drumurile publice, știa și că nu are permis de conducere.

Deranjați de zgomot – un astfel de autoturism este imposibil să treacă neauzit – câțiva localnici au alertat poliția. În acel moment, în urma tânărului care avea șanse mari la locul I pe podium, o ușă s-a închis. A urmat o perioadă pe care nu și-a putut-o niciodată imagina: proces, angoase, teamă, respingere din partea prietenilor și a colegilor care îi cunoșteau problema.

Minor fiind, instanța l-a sancționat cu o măsură neprivativă de libertate, dar a trebuit să rămână, doi ani, sub supravegherea autorităților, respectiv, a consilierilor de probațiune. A fost o etapă urâtă din viață lui, pe care însă a depășit-o cu brio. Acum este student și are două locuri de muncă, deși provine dintr-o familie cu posibilități materiale.

Un alt tânăr, acum în vârstă de 23 de ani, a avut și el probleme cu legea penală, în urmă cu doi ani, cam în același registru al faptelor. Încurajat de gașca de prieteni, s-a decis să-și cumpere o mașină. Nu avea permis, iar autoturismul nu era înmatriculat. După două săptămâni de teribilism pe șosea, a fost prins de poliție. În cazul său, condamnarea la un an de închisoare cu suspendare este consemnată în cazier.

Acești tineri au avut curajul, ieri, să vorbească deschis despre încercările neplăcute prin care au trecut. Au făcut-o cu prilejul Zilei Europene a Justiției Civile, într-o sală de judecată a Palatului Dicasterial, în fața unul public numeros, alcătuit din elevi.

A fost un moment gândit de conducerea Curții de Apel Timișoara, împreună cu Serviciul de Probațiune Timiș, pentru a marca această zi. La final, copiii au tras concluziile inerente: să se gândească bine înainte de a decide să facă ceva, să se informeze și să nu se lase influențați de prieteni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns