Avalanșă în Retezat: doi copii morți. Făceau parte dintr-un grup de 50 de elevi, însoțiți de un singur profesor

avalansa 1

O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în Masivul Retezat, surprinzând mai mulți turiști. Doi copii au decedat, îngropați de valul de zăpadă. Copiii făceau parte dintr-un grup mai mare de 50 de elevi, care erau însoțiți de un singur profesor și mergeau pe un traseu interzis.

Tone de zăpadă s-au desprins astăzi de pe versanţi şi au căzut spre 51 de turişti, 50 de copii şi un profesor, care mergeau pe un traseu interzis, unde zăpada are peste un metru. Se aflau în tabără. Cinci persoane au fost surprinse de avalanşă, iar un copil de 13 ani şi un altul de 14 au murit.

17:00 Echipele de salvare sunt de aproape două ore în drum spre turişti, însă traseul este dificil şi se ia în calcul şi trimiterea unor elicoptere.

16:00 Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a declarat la Digi24 că cele cinci persoane afectate de avalanșă făceau parte, de fapt, dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie. Acțiunea este iresponsabilă, spune salvamontistul, în condițiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanșe. „Cineva va plăti”, a spus Ovidiu Bodeanu. „Probabil și-au declanșat singuri avanlanșa”, crede salvamontistul.

„Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a spus Ovidiu Bodeanu.
Din grupul de 51 de persoane, doar 5 au fost prinse de avalanşă, din care două persoane, cei doi copii, au decedat, a precizat Bodeanu. Celelalte trei persoane sunt în afara oricărui pericol, se îndreaptă împreună cu o echipă de la Salvamont Hunedoara spre Refugiul Genţiana și urmează ca celelalte trei echipe de la Salvamont, împreună cu jandarmii, să ajungă la persoanele decedate pentru a continua procedura ce se impune în aceste cazuri”, a detaliat Ovidiu Bodeanu.

„O echipă formată din două persoane care erau de serviciu în zonă e deja acolo, urmează ca celelalte echipe de evacuare să ajungă în 4-5 ore, pentru că porţiunea e foarte grea, accesul foarte greu, din cauza zăpezii foarte mari depuse într-un timp foarte scurt. Stratul de zăpadă atinge 80 cm – un metru, iar zăpada nu e stabilă, fiind proaspătă, pleacă la vale sub presiunea turiştilor sau din greutate proprie”, a explicat salvamontistul.

15:15 Mihai Huștiu, reprezentant ANM, a precizat la Digi24 că în Carpații Meridionali a nins abundent în ultimele zile, s-a depus un strat de 50-60 cm, o pulbere aștezată peste un strat înghețat de zăpadă, în condițiile în care vântul suflă cu putere. Riscul de avalansă era maxim, ridicat încă de vineri la 5.

De duminică va ninge din nou în zona montană înaltă, dar nu vor mai fi depuneri semnificative din punct de vedere cantitativ, a precizat meteorologul.

15:12 Ceilalți trei turiști sunt în afara pericolului, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialul a mai spus la Digi24 că este luată în calcul trimiterea unui elicopter la fața locului. Salvamontiștii, reprezentanții ISU, jandarmeria montană s-au mobilizat, inclusiv cu o șenilată.

Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara. Copiii au vârste de 13, respectiv 14 ani.

Avalanșa a surprins un grup de cinci turiști, care se aflau pe un traseu de vară, în zona Bucura/Peleaga. Ceilalți trei turiști au avut și ei de suferit, dar încă nu se cunoaște starea lor.

digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Avalanșă în Retezat: doi copii morți. Făceau parte dintr-un grup de 50 de elevi, însoțiți de un singur profesor

  1. Inca din titlu deformati realitatea! Doar aberatii debitati. Pe munte au fost doua grupuri distincte: grupul din Brasov format din 5 adulti si cele doua victime si grupul de 52 de persoane din Bucuresti avand 4 coordonatori nu unul singur cum fals se afirma in RB!
    La momentul declansarii avalansei din grupul mare, cel din Bucuresti au plecat 3 alpinisti cu statii radio, corzi si truse de prim ajutor spre locul de unde se striga dupa ajutor. Deci acel grup mare avea mai multe persoane cu experienta care au intervenit imediat dar din pacate nu au mai putut decat sa constate moartea celor doi minori. Vina apartine in exclusivitate parintilor celor doi minori care din prostie au ignorat avertizarile privind riscul de avalansa!

Lasă un răspuns