Autosuspendarea liberalilor Șandru și Bitea din partid e praf în ochi, statutul PNL spune altceva

Autosuspendarea liberalilor Șandru și Bitea din partid e praf în ochi, statutul PNL spune altceva

Subiectul fierbinte al săptămânii în curs l-a reprezentat, desigur, anunțul făcut joi de Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a dispus începerea urmăririi penale față de deputatul PNL Cosmin Șandru și directorul general al STPT, Nicolae Bitea (membru PNL), în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită. Nu mai intrăm în detalii, cazul este arhicunoscut.

Tot joi, la puțin timp de la publicarea comunicatului DNA, cei doi suspecți au anunțat la unison că se autosuspendă din partid până la finalizarea anchetei. Cum ar veni, Șandru și Bitea nu vor ca imaginea PNL să fie pătată de cazul de corupție în care sunt implicați…

Toate bune și frumoase, doar că autosuspendarea prevăzută de statutul PNL poate fi aplicată din cu totul alte motive, nicidecum din cauza începerii urmăririi penale! Astfel, articolul 23 din statutul PNL prevede:

“1. Membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii și numai pe durata îndeplinirii acesteia.

2. Membrii PNL se pot autosuspenda din funcția deținută în partid numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcției publice.

3. După perioada de autosuspendare, în termen de 30 de zile, redobândirea calității de membru se face în temeiul deciziei de validare a BPJ a hotărârii BPL pe baza unei cereri adresate președintelui organizației locale din care solicitantul face parte.

4. În situația în care persoana autosuspendată face parte dintr-o structură de conducere nu mai poate reveni în funcția pentru care a fost ales anterior autosuspendării. Persoana autosuspendată are obligația respectării prevederilor Codului Etic al PNL”.

Așadar, unde scrie în statut că te poți autosuspenda din PNL dacă ești suspect într-o anchetă penală?!
Era cu totul altceva dacă onor conducerea PNL – și nu cei doi suspecți – ar fi invocat prevederile articolului 26 din statutul partidului și le-ar fi retras sprijinul politic. Pentru că acest articol 26 spune așa:

“În cazurile prevăzute de Statut și Codul Etic, membrilor PNL li se poate aplica, după gravitatea faptei, una dintre următoarele sancțiuni: (…) d) retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții PNL care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancțiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcția ocupată de către membrul PNL în cauză”.

Sigur, Cosmin Șandru este deputat în Parlamentul României, nu funcționar în administrația centrală, iar Nicolae Bitea este director cu concurs (unul cu dedicație, dar asta e altă poveste) la STPT, deci, în aparență, nu a fost numit politic, așa că șefii PNL se pot prevala de aceste chestiuni de nuanță pentru a nu le retrage sprijinul politic.

Doar că prevederile articolului 26 din statut, care stabilesc această sancțiune, sunt mult, mult mai aproape de realitate în cazul Șandru-Bitea decât cele ale articolului 23, care vorbește despre autosuspendare. Iar stratagema PNL de a trimite pe toată lumea după fentă, cu autosuspendarea suspecților, lasă impresia, încă o dată, că Șandru și Bitea nu au acționat de capul lor atunci când s-au așezat “la masa tratativelor” cu deputatul AUR care i-a dat în vileag…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns