Autostrada Vestului se pregătește pentru interconectarea europeană

Încă două săptămâni și bănăţenii vor putea circula pe Autostrada Vestului până la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac, iar de acolo, până în inima Europei. Cel puțin așa promit, la unison de această dată, constructorii și autoritățile din țara noastră, dar și partea maghiară, cea care a solicitat o ușoară amânare a termenului estimat la începutul acestui an.

O ceremonie comună, care va avea loc în primele zile ale lunii viitoare, la o dată ce va fi stabilită de comun acord de ministerele de resort de la București și Budapesta, va da undă verde preumblării pe magistralele europene, lăsând în urmă epopeea unui tronson de autostradă care a acumulat întârzieri de aproape doi ani față de termenele prevăzute la demararea lucrărilor.

Trebuie să precizăm faptul că, deși circulația va fi deschisă de la Izvin și până la Nădlac, pe un traseu continuu de 93 de kilometri, constructorii nu vor putea închide încă șantierul, întrucât mai sunt de efectuat numeroase (dar, ce-i drept, de mică valoare și anvergură) lucrări adiacente: montarea de garduri, panouri antifonice și de semnalizare, consolidarea unor versanți, nu în ultimul rând, finalizarea unor pasaje care refac legăturile drumurilor publice de interes zonal intersectate de autostradă.

Vești bune vin și dinspre tronsonul dintre Izvin și Șanovița, care va adăuga celor 93 de kilometri continui aflați la dispoziția timișorenilor încă 43 de kilometri, legând la rețeaua continentală de magistrale rutiere încă un municipiu bănățean: Lugojul. Aici, în pofida faptului că obligațiile contractuale asumate de constructorul italian stabileau ca termen de deschidere a circulației luna iunie a anului viitor, lucrările sunt atât de avansate, încât este o certitudine faptul că investiția va fi dată în folosință înainte de venirea iernii.

În ceea ce privește celelalte trei loturi aflate în lucru, pe distanța dintre comuna timișeană Traian Vuia și localitatea hunedoreană Șoimuș, deși ritmul de construcție a avansat ușor, nu există încă nici un temei pentru a spera că termenul contractual, din luna mai 2016, ar putea fi devansat.

Vestea bună este însă că aproximativ la aceeași dată va fi finalizată și așa-numita Autostradă 10 (Sebeș-Turda), ceea ce înseamnă că, la începutul verii viitoare, vor fi interconectate de rețeaua din vestul țării 11 municipii din vestul și centrul țării: Arad, Timișoara, Lugoj, Deva, Orăștie, Sibiu, Alba Iulia, Aiud, Câmpia Turzii, Turda și Cluj-Napoca.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.