Autonomia administrației locale este tot mai necesară pentru rezolvarea problemelor de patrimoniu, spune viceprimarul liberal Cosmin Tabără

Autonomia administrației locale este tot mai necesară pentru rezolvarea problemelor de patrimoniu, spune viceprimarul liberal Cosmin Tabără

Viceprimarul Timișoarei, liberalul Cosmin Tabără, solicită public urgentarea demersurilor pentru extinderea autonomiei administrației locale, un pas extrem de necesar pentru mărirea responsabilității politicii urbane.

Președinte al PNL Timișoara, Tabără propune modificarea dreptului de administrare al bunurilor din domeniul public și privat al statului prin transferul proprietății statului public sau privat de pe raza UAT-urilor în proprietatea acestora prin Hotărâre de Guvern.

Această inițiativă legislativă ar simplifica semnificativ activitatea de pe masa de lucru a Guvernului și a procedurilor de implementare a proiectelor de către localități, este de părere Tabără. Viceprimarul oferă și două exemple menite să ilustreze necesitatea unei asemenea decizii.

“Este cazul terenului de 3,4 ha din Calea Lipovei, str. I.I. de la Brad, care aparține municipalității. Anterior, a aparținut statului român, cu o sarcină a Ministerului Educației. Sunt 3 ha jumătate în apropiere de centrul orașului, care zac în paragină. Ce e de făcut în afară de înarmare cu nervi, răbdare și perseverență? Mulți renunță pe parcurs, eu am decis să lupt pentru el, să-l readuc în patrimoniul orașului.

Al doilea caz este Turnul de apă din zona Fabric. Un monument istoric fără stăpân, lăsat în paragină, cu aproape 3.000 de mp de teren neexploatat. Am putea atrage fonduri pentru restaurarea lui. Din păcate, am aflat că actele prin care a trecut în proprietatea statului nu se mai găsesc, nici nu se știe dacă a fost vreodată în proprietatea statului. Știm doar că trebuie să ne „închinăm” pentru a-l redobândi. În timpul acesta se degradează zi cu zi și asistăm la acest dezastru fară a putea face nimic!”, spune Tabără.

Statul este proprietar, dar nu poate interveni din lipsă de fonduri și pentru că nici nu știe care este suma imobilelor care se duc spre pieire.

Cum se văd aceste probleme din exterior, de către cetățean? “De multe ori ai senzația că lucrurile sunt ținute pe loc cu intenție de către cineva, că nu se dorește înaintarea proiectelor. Încercând să pornesc lucrurile în domeniile în care aveam atributii – patrimoniu, baze sportive – am constatat că există situații în care nu ai ce face decât să te lupți vreme îndelungată pentru a deține autoritatea juridică asupra unui bun pe care să-l pui apoi în valoare printr-un proiect”, justifică vicele liberal.

Cosmin Tabără este de părere că domeniul public trebuie menținut în stare bună spre a-și atinge scopul căruia i-a fost afectat, de aceea, administrația locală este constrânsă la obligații de întreținere a domeniului public și privat al statului.

CITEŞTE ŞI: Instalatorii sistemelor de panouri fotovoltaice se pot înscrie în programul finanțat de AFM, începând de astăzi

“Această obligație protejază domeniul public de administrația însăși, precum și de eventualele sale neglijențe creând un nonsens. Realitatea este că UAT-urile rostogolesc inventarele proprietăților statului de la un an la altul, neevaluându-se la valoarea pieței niciodată. Ba, mai mult se ține o dublă contabilitate, creând costuri și efort suplimentar pentru evidența financiar-contabilă a bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului. În realitate, se produc pagube, pe care nu le acoperă nimeni, nici statul român, nici UAT-ul”, a mai precizat Tabără.

Foto: Google Maps / zona Turnului de apă din Fabric.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *