Au trecut primele emoții ale Evaluării Naționale. Un telefon buclucaș a fost subiectul unicului incident de la examenul din Timiș

Poate mai mult decât cei aflați în bănci, părinții elevilor de clasa a VIII-a au fost încercați luni de primele emoții ale examenului de Evaluare Națională, mulți rămânând în fața centrelor de examinare vreme de câteva ore, până când copiii au încheiat proba susținută la Limba și Literatura română. Chiar dacă părerile au diferit întrucâtva, opinia majorității a fost că dificultatea verificării a fost una, cel mult medie.

„N-a fost greu deloc, putea să fie și mai greu. Bine, putea fi și mai ușor“, a sintetizat, destul de echivoc, ce-i drept, unul dintre elevii ieșiți pe poarta Școlii Gimnaziale nr. 16, acolo unde a funcționat unul dintre centrele de examinare din Timișoara, fiind însă repede completat de un coleg: „Da, dar dacă era mai ușor, ar fi fost prea ușor!“. „N-a fost nimic complicat, doar noțiuni de bază, cred că iau peste 9,50“, și-a arătat optimismul un alt elev în fața Liceului „Grigore Moisil“, subiectele părând și pe placul unui absolvent de gimnaziu de la „C. D. Loga“: „Cred că am făcut bine, m-am bucurat că am avut genul liric“. Un pastel și o compunere, acestea au fost încercările pe care au trebuit să le dovedească elevii pe parcursul celor două ore ale testării, cele două subiecte fiind notate în total cu 78 de puncte. Alte 12 puncte puteau fi obținute pentru redactarea întregii lucrări, iar zece puncte au fost acordate din oficiu.

Dacă cei din bănci au fost, în general mulțumiți de prestația lor la Evaluarea națională, examenul n-a ridicat mari probleme în Timiș nici celor de la catedră. „Proba de limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională s-a desfășurat fără incidente majore, înregistrându-se o singură situație în care un elev a primit nota 1, fiind prins în timpul probei cu un telefon mobil asupra lui“, arată inspectorul general școlar Aura Danielescu.

Incidentul s-a produs la centrul de examen din localitatea Gătaia, elevul având ghinionul ca telefonul să îi sune taman în timpul testării. Iar cum la regulament se spune că elevii nu au voie în sălile de examen cu manuale, cărţi, notiţe, telefoane mobile sau căşti, comisia a aplicat prevederile metodologice, sancționând cu nota minimă isprava elevului de clasa a VIII-a. Trebuie spus, de altfel, că, pentru prima dată în cadrul acestui examen, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziție și o linie verde disponibilă pe durata desfășurării probelor pentru semnalarea eventualelor nereguli.

O altă premieră este reprezentată de faptul că lucrările vor fi corectate în alte județe decât în cele în care au avut loc probele. Conform informării prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la proba de ieri au participat un număr de 4399 de elevi, din totalul celor 4.477 de înscriși.

Evaluarea Națională continuă marţi cu proba la limba maternă, hopul cel mare, examenul la matematică, fiind programat mâine. Rezultatele vor fi afișate vineri, până la ora 16, urmând ca, până la ora 20, să fie depuse eventualele contestații. Acestea din urmă vor fi rezolvate în perioada 2-4 iulie, ziua de 5 iulie fiind destinată afișării rezultatelor finale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Au trecut primele emoții ale Evaluării Naționale. Un telefon buclucaș a fost subiectul unicului incident de la examenul din Timiș

  1. Cauti o sursa de venit suplimentar?
    Ai un calculator? Poti sa faci bani frumosi postand reclame pe internet; primesti afacerea la cheie cu metoda de lucru pas cu pas. Nu vinzi, nu convingi oameni, nu iesi din casa! Detalii pe mail: [email protected]

Lasă un răspuns