Au nevoie de sprijin! 52.400 de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate și 22.600 sunt total lipsiţi de îngrijirea părinţilor

Au nevoie de sprijin! 52.400 de copii au un părinte plecat la muncă în străinătate și 22.600 sunt total lipsiţi de îngrijirea părinţilor

Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Organizația Salvați Copiii deschide nouă noi programe locale în județele Vâlcea și Hunedoara, din Regiunile Sud-Vest Oltenia și Vest, în cadrul proiectului ”Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”.

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea Sud-Vest Oltenia avea 5.017 rămași copii singuri acasă dintre care 1.856 copii doar în județul Vâlcea, iar Regiunea Vest avea 6.148 de copii în această situație, dintre care 1.472 în judeţul Hunedoara.

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.

”Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În acest context, proiectul ”Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” vizează stimularea participării la educație şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de excluziune socială pentru copii din județele Vâlcea și Hunedoara ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Noile programe se derulează în perioada 1 aprilie 2021 – 31 decembrie 2023.

Valoarea totală a proiectului ”Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman cod SMIS 139635, este de 4.414.237,38 lei, din care valoare cofinanțare UE: 3.752.101,78 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 662.135,60 lei.

Pentru a răspunde nevoilor copiilor, persoanelor în grija cărora au rămas şi comunităţilor locale, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele intervenţii:

1. Servicii de suport educaţional şi psihologic, activități recreative şi de socializare, incluzând şi tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii să traverseze perioada dificilă a separării de părinți.
2. Oferirea de suport material pentru buna desfăşurare a activităţilor de suport educaţional și de consiliere (rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip Şcoală după Şcoală).
3. Program de educaţie parentală și consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii.
4. Dotarea şcolilor implicate cu materiale şi echipamente sportive.
5. Crearea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituționale copiilor în 7 localităţi, stimularea creării de structuri comunitare consultative.
6. Campanie regională de informare și conștientizare cu privire la efectele negative ale plecării părinților asupra copiilor rămași acasă: producţie şi difuzare spot video, distribuire materiale de informare, sesiuni periodice de informare si conștientizare pentru elevi, cadre didactice, părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii/părinți care intenționează să plece la muncă în străinătate/membri ai comunității, masă rotundă cu specialisti din domeniul educatiei şi asistenţei sociale.
7. Cercetare regională pentru estimarea incidenţei fenomenului şi efectelor sociale ale acestuia.

În cadrul proiectului, vor beneficia de activități directe de suport cel puțin 1.729 de persoane: cel puțin 274 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, 165 părinţi/persoane care au copiii în grijă, 900 de copii din aceleași școli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect. Totodată, campaniile de informare și conștientizare din proiect vor viza peste 400.000 de persoane.

CITEȘTE ȘI: 125 de elevi din Timişoara, premiați de Parohia Ortodoxă Viile Fabric

Colaboratori: Școala Gimnazială Prundeni jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Ionesti jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Șirineasa jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Nr. 4 Râmnicu Vâlcea jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan jud. Hunedoara, Școala Gimnazială Nr.6, Vulcan, Liceul Tehnologic Mihai Viteazu, Vulcan jud. Hunedoara, Școala Gimnazială Teliucu Inferior jud. Hunedoara, Școala Gimnazială Nr.3 Lupeni jud. Hunedoara, Direcţii de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

Pe lângă acest proiect, Salvați Copiii lansează alte patru proiecte similare destinate educației și protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Per total, în cele 5 proiecte vor fi dezvoltate 32 programe locale în 10 județe, care vor avea ca beneficiari direcți : 8.770 de persoane, din care 5.950 de copii (copii cu părinții plecați la muncă în străinătate și alți copii din aceleași școli) și 2.820 de adulți (părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii, specialiști și membri ai comunității). Campaniile de informare și conștientizare vor viza peste 2.000.000 de persoane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *