Au început manevrele militare ruso-bieloruse. NATO: 30.000 de soldați ruși participă la jocurile de război

Au început manevrele militare ruso-bieloruse. NATO: 30.000 de soldați ruși participă la jocurile de război

Soldații ruși și bieloruși au început joi în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și până în prezent, informează Reuters.

Rusia, care a negat în toată această perioadă că ar avea vreo intenție de a invada Ucraina, nu a făcut public numărul de militari care participă la exercițiul din Belarus.

CITEȘTE ȘI: O nouă metodă de escrocherie în România. Ce descoperi după ce curierul lasă coletul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că la manevre sunt estimați a participa 30.000 de militari ai Moscovei, iar trupele rusești includ forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme antiaeriene S-400, dar și lansatoare mobile de rachete Iskander.

Manevrele militare se vor desfăşura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko

„Sunt exerciții normale cu scopul de a stabili un plan clar în confruntarea cu aceste forțe: vestul (țările baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a spus Lukașenko.

Reuters notează că exercițiul ruso-bielorus nu face decât să pună trupe ale Kremlinului și mai aproape de capitala Ucrainei, Kiev, aflată la doar 90 de kilometri de granița cu Belarus.

În plus, odată cu desfășurarea de avioane de luptă și sisteme antiaeriene, Rusia își poate extinde astfel „bula” de apărare aeriană asupra enclavei Kaliningrad, iar posibila activare a sistemelor de bruiaj electronic ar face mai dificil, pentru țările NATO, să culeagă informații din regiune.

.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns