Atenționare meteo: zile caniculare. Se apropie însă și un val de furtuni. Situația în vestul țării

Meteorologii au lansat două avertizări meteo cod galben. Prima se referă la un val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă. Cea de-a doua anunță : instabilitate atmosferică temporar accentuată.

CITEȘTE ȘI: Castel de nisip cu înălțime record, ridicat în Danemarca. Video

Conform atenționării cod galben de caniculă, în zilele de 8 și 9 iunie Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi temperaturi maxime de 31…35 de
grade, iar în Banat și Crișana chiar se va intensifica, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local, mai ales în vestul țării, va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri, la câmpie.

Pe de altă parte, între  08 iulie, ora 13:00 – 08 iulie, ora 22:00, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în zona
Carpaților Orientali, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Fenomene asociate instabilității atmosferice vor fi pe arii mai restrânse și în sudestul țării și în restul zonei montane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns