ATENŢIE! S-au schimbat regulile în piețele din Timişoara

piata volanta

Consilierii locali timișoreni au fost de acord cu unele modificări ale regulamentului de funcționare a piețelor, atât pentru cele obișnuite, cât și pentru cele țărănești.

Astfel, în piețele agroalimentare au devenit contravenții mizeria, comercializarea fără drept a cărnii și a preparatelor din carne, fără respectarea legislației sanitar-veterinare în vigoare; vânzarea laptelui, a cărnii și a produselor derivate în condiții improprii, în afara vitrinelor frigorifice; neafișarea la loc vizibil a unei copii a atestatului de producător; folosirea altui mobilier destinat comercializării produselor decât cel pus la dispoziție de administrația pieței; modificarea suprafețelor meselor destinate comercializării produselor, folosind sisteme improvizate, lăzi, paleți; comercializarea și depozitarea produselor agroalimentare sau a mărfurilor de orice fel pe căile de acces și culoarele pietonale; depozitarea ambalajelor în perimetrul locului de vânzare; abandonul de deșeuri vegetale sau ambalaje în incinta sau perimetrul pieței agroalimentare la finalizarea programului de funcționare; comercializarea murăturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a preparatelor din fructe și legume fără a deține avizele prevăzute de legislația în vigoare; ocuparea cu mărfuri a unei suprafețe mai mari decât cea aprobată de administrația piețelor; folosirea de umbrele și pavilioane murdare sau improvizații inestetice; dormitul în incinta piețelor agroalimentare sau în parcările și platourile adiacente acestora; depozitarea mărfurilor de orice fel, a ambalajelor sau a altor obiecte pe mese, în perimetrul locurilor de vânzare aflate în incinta pieței, după terminarea programului sau înainte de începerea acestuia.

Ca o noutate, o parte dintre sancțiuni se vor aplica și administratorilor piețelor.

Pentru piețele țărănești

O inițiativă bine primită de timișoreni, piețele volante au fost penetrate de diverse persoane care numai producători nu sunt. Prin stabilirea unor contravenții și amenzi, consilierii locali au încercat să rezolve aceste probleme.

De acum înainte, în piețele țărănești vor fi considerate sancțiuni următoarele: comercializarea produselor agroalimentare provenite din import sau a produselor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieţei; comercializarea produselor agroalimentare și expunerea spre vânzare direct pe carosabil/sol (Comercianții vor folosi mese pliante, cu un aspect îngrijit, pe care își vor expune produsele. Se acceptă depozitarea pe jos a produselor ambalate în saci.

Produsele voluminoase din gama pepeni, varză etc. se vor comercializa din mașini sau din țarcuri cu capacitate de până la un metru cub.); folosirea unor sisteme de vânzare sau ambalare a produselor neîngrijite, neigienizate, respectiv pavilioane sau umbrele murdare; comercializarea laptelui şi produselor lactate în condiţii improprii, fără vitrină frigorifică şi sursă de curent, care să asigure temperatura de păstrare prevăzută de normele sanitar-veterinare; vânzarea fără drept a cărnii şi preparatelor din carne, care prin modul de obţinere, de transport, depozitare şi expunere pot pune în pericol sănătatea consumatorului; neafișarea la loc vizibil a unei copii a atestatului de producător; rezervarea locurilor de vânzare cu paleți, ambalaje, alte obiecte sau cu remorci, autoturisme uzate, care nu corespund din punct de vedere tehnic circulației pe drumurile publice; folosirea în activitatea de vânzare a unor persoane care nu sunt consemnate în carnetul de comercializare și nu sunt membri ai familiei producătorului agricol; neîntreținerea curățeniei la locul de vânzare; abandonul de deșeuri vegetale sau ambalaje pe amplasamentul pieței volante la finalizarea programului.

Reamintim că piețele volante funcționează după următorul program: zona Stadionului „Dan Păltinișanu”, miercurea și sâmbăta, între orele 5-16; Piața Traian, joia, între orele 5-15. Accesul autovehiculelor în Piaţa Traian şi staţionarea lor se poate face doar între orele 5-7 și 14-15. Sancțiunile merg de la amenzi până la interdicția de a mai vinde în piețele volante din Timișoara timp de 12 luni.

Doar un sfert sunt producători reali

Opinia directorului societății Piețe SA, Victor Ștefan, este că va fi nevoie de taxare și în piețele țărănești.

„Piețele noastre, în zilele de miercuri și sâmbătă, când sunt piețele volante, se golesc. Ajungem în piața volantă la 100 de <<producători>> care vând. Nu sunt alții, sunt aceiași care vin și în piețele noastre. Avem producători care produc sută la sută și vând numai produsele lor, avem producători care produc zece la sută și restul cumpără, avem producători care produc 50 la sută și restul cumpără și avem producători cu atestat de producător care nu produc nimic și vând. Ponderea celor care vând numai ceea ce produc este foarte mică, mai ales în această perioadă, dar sunt undeva la 25-30 la sută producători adevărați, care vând numai ceea ce produc ei, legume și fructe”, crede directorul de la Piețe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “ATENŢIE! S-au schimbat regulile în piețele din Timişoara

  1. Sint atitea legi stabilite pe plan local , si asa si trebuie sa fie , orice activitate trebuie foarte bine reglementata , dar trebuie puse in practica , iar abaterile sanctionate , dar sanctionate bine gindit , cu amenzi a caror cuantum sa fie in functie de venituri , altfel , degeaba , daca ii dam unuia o amenda pe care nu o poate duce in spate , statul nu va cistiga nimic , ca omul nu o va putea plati , iar ptr cei care intocmesc pv de contraventie , la fel .

Lasă un răspuns