Astmul, o afecțiune în care depistarea timpurie este salvatoare

astmul

Astmul o afectiune în care depistarea timpurie este salvatoare

Astăzi, pe data de 3 mai, specialiști pneumologi și nu numaidecât, marchează Ziua Mondială a Astmului. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă.

Astmul nu este o boală infecțioasă, ci o boală inflamatorie a căilor respiratorii. Astmul poate fi ținut sub control cu ​​​​doze mici de corticosteroizi. Pacienții cu astm controlat pot face chiar sport de performanță.

CITEȘTE ȘI: Dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul mamei şi al celor doi copii care au murit la Timişoara. Ce spune poliţia

Tema din acest an Zilei Mondiale a Astmului este: „Eliminarea decalajelor în tratarea astmului”.

La nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. În România, statisticile medicale arată că peste 1 milion de persoane suferă de formă de astm. Dar, specialiștii spun că boala este subdiagnosticată.

De aceea, potrivit raportărilor SRP, prevalența astmului este în țara noastră de sub trei persoane la 100.000 de locuitori, în timp ce în țările nordice aceasta depășește uneori chiar și alte cazuri la 100.00.

Potrivit reprezentanțelor Societății Române de Pneumologie costul total al tratamentului astmului, în Europa, este estimat la 20 de milioane de Euro anual.

„Din păcate, vorbim de un număr mare de persoane. Atât copiii, cât și adulții suferă de o boală care, desi în extrem de puține cazuri poate deveni mortală, necesită un tratament de lungă durată.

De aceea, de Ziua Mondială a Astmului, trebuie să tragem un semnal de alarmă care are ca scop crearea unui cadru necesar tratamentului administrat bolnavilor de astm, dar și a îngrijirii medicale a acestora.

Din păcate, în România, darși în alte țări mai puțin dezvoltate, vorbim de o subdiagnosticare a astmului. Iar atunci când boala ajunge la un nivel în care este necesar un tratament continuu, costurile medicale, dar și cele economice și sociale devin foarte ridicate.

De aceea, este necesar să luăm măsuri din timp prin elaborarea unor programe naționale de depistare timpurie a astmului”, a spus prof. dr. Cristian Oancea,

Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, există posibilitatea de a controla boala și de a administra un tratament care să reducă și chiar să prevină crizele, acele episoade de exacerbare a bolii. Pe lângă constanța tratamentului, este necesară și o comunicare continuă între medic și pacient.

„Noi, la spital, am realizat o platformă în care pot fi găsite exemple și explicații despre cum trebuie folosit un inhalator, cum se dozează medicația potrivită și, mai ales, ce exerciții de respirație trebuie făcute de către bolnavii cu astm.

De asemenea, în cadrul spitalului funcționează și un cabinet de alergologie, și asta cu atât mai mult cu cât, în cazul copiilor peste 80 la sută, și în cazul adulților peste 50 la sută dintre cazurile de astm sunt provocatoare prof. dr. Cristian Oancea.

Ziua Mondială a Astmului a fost a fost pentru prima dată în 1998.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *