În cadrul larg oferit de Aula Magna a Universității de Vest, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) a lansat, marţi, programul pentru al doilea an – 2018 – din etapa de început a proiectului Capitală Europeană a Culturii 2021.
Evenimentul a durat nu mai puțin de trei ore, pe parcursul cărora nu au fost doar prezentate acțiunile propuse pentru acest an, ci s-au pus întrebări, au fost exprimate opinii și s-au iscat chiar și controverse, într-o aulă plină de reprezentanți ai instituțiilor culturale, cadre universitare, oameni de cultură și alți timișoreni care s-au simțit interesați să participe.
Simona Neumann, directorul executiv al ATCCE, a prezentat atât pașii parcurși în timpul anului 2017, cât și acțiunile planificate pentru acest an.
„Asociația are misiunea de a respecta dosarul de candidatură, iar în momentul de față se află în faza de implementare 14 din cele 19 programe cuprinse în călătoria spre anul 2021. În funcție de bugetele alocate se vor definitiva parteneriatele anului în curs”, se arată în introducerea programului.
Cu toate că auditoriului i s-a explicat că există un spațiu pentru noi proiecte, iar la sfârșitul acestui an va fi lansat un apel deschis pentru propuneri, cu selecție în februarie 2019, au existat și voci critice, unele destul de agresive. Nici măcar precizarea primarului Nicolae Robu, că „este loc pentru toată lumea”, nu le-a oprit.
Una dintre țintele criticilor a fost Chris Torch, directorul artistic al programului până la finalul acestui an, care a răspuns, însă, ponderat și cu mult calm, la fel ca Simona Neumann. De altfel, Chris Torch este expert al Comisiei Europene cu privire la aspectele și studiul politicilor interculturale și face parte, de asemenea, din consiliul organizaţiei Culture Action Europe, platforma principală de susţinere a culturii în Europa.
Spre finalul întrunirii, primarul Timișoarei a intrat în rolul de moderator al acesteia, iar întrebările cu nuanță financiară au putut, în sfârșit, să fie puse de către persoanele interesate. Se pare că, pe lângă programul stabilit de ATCCE, există încă foarte multe proiecte interesante gata să fie puse în practică, chiar dacă unii, recent intrați în această „horă”, ar dori să facă tabula rasa și să pună în loc… mai nimic.