Speranțe de revigorare a unei comune timişene cu potenţial turistic uriaş

Bogda 1

O comună timişeană a fost beneficiara unor măsuri de revigorare susținute mai ales de Consiliul Județean Timiș. S-au căutat soluții pentru ca lumina să nu se stingă în casele de aici, având în vedere populația îmbătrânită.

Realizarea unor dotări de cazare și cumpărarea unor locuințe pentru a fi transformate în case de vacanță sunt principalele ingrediente ale rețetei care a fost pentru promovarea turistică a zonei.

Citeşte şi: S-a decis: ora de vară dispare!

Din păcate, numărul copiilor este tot mai mic, iar fostele clădiri școlare, dacă nu s-au năruit, mai sunt utilizate în acest scop doar în satul Charlottenburg, unde mai funcționează primele trei clase primare, elevii mai mari învățând la Mașloc, unde fac naveta cu microbuzul.

În două dintre așezările comunei nu mai sunt copii, la Comeat și la Sintar, iar în celelalte (Altringen, Bogda, Buzad și Charlottenburg) sunt foarte puțini. În patru din cele șase sate aparținătoare există cămine culturale, toate fiind reabilitate.

Ca efect al depopulării și îmbătrânirii populației, aceste lăcașe culturale sunt folosite foarte rar și numai pentru parastase și pomeni, evenimente nefiind organizate. În fosta clădire a școlii din centrul comunei funcționează dispensarul medical.

Printre problemele cu care vin locuitori la primărie se numără: ambrozia, decolmatarea unor șanțuri sau curățarea unor pomi de pe domeniul public. Există însă și dintre cei sensibili, care se plâng de crescătorii de animale din aceste sate. Aceștia sunt, desigur, unii dintre orășenii care au proprietăți aici.

Viceprimarul Iasmin Iovănuț spune că, în comună, s-a stabilit un investitor italian care lucrează 1.000 de hectare de teren în satele Bogda, Comeat și Sintar, acesta fiind necultivat de ani buni. A și cumpărat câteva zeci de hectare, dar grosul suprafeței este arendată, localnicii alegându-se și ei cu ceva de pe urma acestei activități. Faptul în sine naște noi speranțe pentru renașterea economică a acestor sate.

Rămânând în același domeniu, trebuie spus că magazine mixte există doar în patru dintre cele șase localități, iar pensiuni doar la Altringen, din cele două, doar una fiind funcțională. O a treia se află în construcție la intrarea în Charlottenburg. La rândul ei, primăria face demersuri la Ministerul Educației pentru readucerea taberei abandonate în posesia comunei.

Aceasta este radiografia la zi a unei comune din Timiș, cu mult potențial turistic, dar insuficient valorificat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *