Arnold Schwarzenegger: Citesc îngrozitor. În Austria anilor ’50, când mi se cerea să citesc cu voce tare, era un dezastru. Eram lovit cu rigla. Acum știu că sunt dislexic

Arnold Schwarzenegger: Citesc îngrozitor. În Austria anilor '50, când mi se cerea să citesc cu voce tare, era un dezastru. Eram lovit cu rigla. Acum știu că sunt dislexic

Arnold Schwarzenegger: Citesc îngrozitor. În Austria anilor ’50, când mi se cerea să citesc cu voce tare, era un dezastru. Eram lovit cu rigla. Acum știu că sunt dislexic

Faimosul actor și fost guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger a mărturisit pe Facebook cât de mult se luptă cu o afecțiune adesea greșit diagnosticată: dislexia, anunță stiri.tvr.ro. „Aș putea să vă spun că sunt grozav la toate, dar aș minți”, arată actorul, care adesea relatează din experiențele personale pentru a da un exemplu.

„Iată secretul meu: citesc îngrozitor. Nu se vorbea despre dificultăți de învățare în Austria anilor ’50, așa că, de cele mai multe ori, când mi se cerea să citesc cu voce tare în clasă, se producea dezastrul și eram lovit cu rigla. Dar acum știu că sunt dislexic”, mărturisește Arnold.

El a împărtășit și câteva dintre regulile pe care le urmează pentru a ameliora această problemă.

„Când mă pregătesc pentru un film, citesc și recitesc scenariul luni de zile, până memorez fiecare replică. Am nevoie de timp și am nevoie să repet pentru a mă concentra asupra cuvintelor”, recunoaște actorul celebru pentru tonalitatea sa, dar și pentru modul de a accentua cuvintele.

De altfel, stilul său de a vorbi a devenit celebru și greu de imitat.

Schwarzenegger a cerut să îi fie instalat acasă echipamentul pentru a putea înregistra audiobook-ul său, „Be Useful”, o carte care cuprinde șapte reguli pentru atingerea scopului propriu în viață.

„Mi-au spus că autorii își citesc cărțile în 2 sau 3 zile, la studio. Am cerut echipamentul de înregistrare acasă și le-am spus că voi citi 20-30 de pagini pe zi. Astfel, puteam ține legătura cu regizorul și cu producătorul de două ori pe zi, pentru sesiuni mai scurte, și puteam exersa non-stop.

În acest timp, mi-am folosit propriile lecții.

1. M-am lăsat să îmi fie frică de asta și m-am plâns pentru un minut, dar apoi m-am forțat să încep, pentru că stând și negând nu aș fi înregistrat nimic.

2. Am repetat de nenumărate ori. Am împărțit totul în bucăți mai mici, știind că reușitele mici duc la marile victorii, sau în cazul ăsta, la o carte întreagă.”

Conform definirilor validate la nivel internațional, dislexia este o dizabilitate specifică de învățare. Se caracterizează prin dificultăți în recunoașterea corectă și/ sau fluentă a cuvintelor, prin abilități slabe de ortografie și decodare.

Printre consecințele secundare se numără probleme în înțelegerea lecturii și experiență redusă de citire, ce pot împiedica îmbogățirea vocabularului și a cunoștințelor de bază. Prin terapie însă, dislexia poate fi ameliorată, astfel încât să nu devină o limită în învățare.

CITEȘTE ȘI: Rugă la Chișoda

Potrivit statisticilor mondiale, dislexia afectează între 9 și 12% din populația globului, indiferent de cultură sau de limbaj. Până la 4% din populație poate avea o formă gravă de dislexie.

Potrivit Raportului „Dyslexia Compass” (atașat acestui articol), care a cuprins date din mai multe țări europene, în România se estimează că între 0,1% și 17% din populație este afectată de dislexie, ceea ce înseamnă că 3.295.500 de persoane pot avea dislexie fără să fie diagnosticate vreodată sau pot să fie greșit diagnosticate.

Studiul face estimări pe baza unor surse diverse, în lipsa unor statistici oficiale privind această situație. Potrivit unui studiu citat în raport, în București se estimează că în jur de 11.ooo de copii suferă de dislexie.

Sursa foto: Arnold Schwarzenegger/Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *