Aradul, mai tare ca Timişul la capitalul străin atras

investitii straine

Timişul este judeţul cu cel mai mare număr de noi societăţi cu capital străin înmatriculate în luna martie. Municipiul Bucureşti şi-a luat, ca de obicei, partea leului, cu 231 de firme cu participare străină, dar Timişul a fost campion detaşat în rândul judeţelor, cu 52 de asemenea firme, în timp ce următoarele clasate, Clujul şi Ilfovul, au consemnat doar 35, respectiv 34.

La nivelul Regiunii Vest, Aradul este un alt judeţ care nu stă deloc rău, cu 25 de companii străine intrate în afaceri în martie. Hunedoara şi Caraş-Severin au contabilizat doar două, respectiv trei asemenea înmatriculări în Registrul Comerţului.

Timişul, al doilea din… regiune

Şi în topul după capitalul social subscris de noile firme cu capital alogen, Timişul a ocupat un loc bun în martie. Mai precis, aportul de capital social al noilor societăţi străine timişene a avut o valoare de aproape 40 de milioane de euro, prin care cel mai mare judeţ bănăţean s-a situat pe poziţia a cincea la nivel naţional, după Bucureşti, Prahova, Constanţa şi judeţul învecinat Arad, care a reuşit performanţa atragerii a peste 73 de milioane de euro.

Investiţiile foarte mari merg în alte părţi

Trebuie menţionat că în cursul anului trecut, la nivelul ţării s-au consemnat investiţii străine de peste 40 de milioane de euro. În acelaşi timp, multe companii deja prezente în ţara noastră, precum şi altele care nu au mai făcut vreodată afaceri aici, şi-au anunţat intenţia de a construi în viitorul apropiat fabrici, centre logistice, magazine, clădiri de birouri sau complexuri rezidenţiale. Numai că, în primul trimestru din acest an, investiţiile străine au scăzut, comparativ cu perioada similară din 2016.

Din păcate, pentru Regiunea Vest nu s-au anunţat în acest an investiţii de anvergură. Există, în schimb, tatonări de teren, iar cea mai notabilă dintre ele vine din partea companiei nipone Mitsubishi, care ar putea înfiinţa o fabrică de motoare în judeţul Timiş. Ar fi vorba despre una dintre cele mai importante investiţii din Estul Europei, fiind vorba despre peste 200 de milioane de euro, însă pentru companie mai există în ţara noastră varianta Prahova, studiind însă şi posibilităţi de aşezare a unităţii productive în Slovenia sau în Ungaria.

Între timp, în alte judeţe se pun la cale investiţii majore, de la firul ierbii. Târgovişte, de pildă, urmează să aibă din acest an o fabrică nouă de electrocasnice, în urma unei investiţii de peste 100 de milioane de euro a unei companii turce. Tot o mare fabrică de electrocasnice se va înfiinţa şi în judeţul Cluj, iar la Braşov, o unitate de producţie de piese şi accesorii auto, ambele investiţii străine fiind estimate la peste 30 de milioane de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *