Aquaparc de milioane de euro într-o localitate din Timiş

aquaparc 3

Salba de parcuri acvatice din Ungaria îi atrage de mulți ani pe românii de lângă granița de vest a țării, datorită serviciilor de calitate pe care le găsesc acolo și posibilității de a se relaxa împreună cu familia. Mai recent, aproape toate orașele din partea de vest s-au înzestrat cu asemenea obiective – Oradea, Satu Mare, Deva – și nici ștrandul din Arad nu-i de lepădat.

În Timiș, cu toate că dispunem de resurse de apă termală și minerală suficiente, ceva n-a mers, din nou, bine. La Dudeștii Noi nu s-a putut, iar proiectul începe să fie uitat. La Timișoara nu s-a găsit un teren potrivit, iar cel concesionat de primărie pe mai nimic unei firme private lângă Pădurea Verde este, în cea mai mare parte, neutilizat.

Iată că orașul Buziaș are șanse să rupă lanțul de ghinioane, fiind trecut pe lista investițiilor de importanță locală care vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat în următorii ani cu un aquaparc cu ape minerale.

Citeşte şi: Patron italian omorât în bătaie la Timişoara, după un incident în trafic

Guvernul a adoptat Programul Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. Programul multianual, denumit masterplanul investițiilor în turism, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică.

De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Stabilirea investițiilor finanțabile a fost realizată și pe baza unei consultări a unităților administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, în funcție de necesitățile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică. În urma aplicării filtrelor de selecție prezentate, au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.

Conform hotărârii, contribuția financiară a Ministerului Turismului în investiții variază în funcție de nivelul de importanță. Pentru investițiile de importanță națională, contribuția aparține în totalitate ministerului. În această categorie se încadrează dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 de kilometri și a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre.

Pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția guvernamentală este de 90 la sută, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de zece la sută; pentru investiții în stațiunile de interes local, contribuția ministerului este de 85 la sută, iar contribuția locală, de 15 la sută.

 

Un proiect care prinde contur

După ce proiecte similare din Timișoara și din Dudeștii Noi au fost abandonate din cauza lipsei finanțării, noua variantă de amenajare a unui aquaparc în Timiș este cea a stațiunii Buziaș. Edilul Sorin Munteanu a explicat:

„În strategia de dezvoltare pe termen mediu a orașului Buziaș avem prinsă și existența unui aquaparc. Este un proiect a cărui valoare ajunge în jur de 20 de milioane de euro, în care solicitam sprijin pentru un parteneriat public-privat, fie pe fonduri europene – dacă vom găsi finanțare, fie pe fonduri guvernamentale, astfel încât să realizăm această investiție.

Un aquaparc este necesar, în solicitarea noastră am explicat că Buziașul e o stațiune de renume, o stațiune din apropierea unuia din cele mai mari orașe din România, se află la mijlocul distanței dintre Timișoara, Lugoj și Reșița, astfel încât am putea să preluăm turiștii care astăzi trec granița spre Ungaria la aquaparcurile din zona de graniță”.

Conform primarului Sorin Munteanu, noul obiectiv ar putea fi construit între Buziaș și Silagiu sau în zona Topolovăț, în apropierea șoselei de centură a orașului. Ambele amplasamente vor asigura un acces facil pentru timișoreni, distanța dintre reședința de județ și viitorul aquaparc fiind de circa 40 de kilometri, care nu se compară cu cei 100 care ar trebui parcurși, de exemplu, până la Mako, la primul parc acvatic de după graniță. Totul este ca masterplanul pentru turism să fie pus în operă cât mai rapid.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Aquaparc de milioane de euro într-o localitate din Timiş

  1. Nu mai cred nimic, numa ne laudam si nu ajutati edilii cu initiative, ex, primarul de la Dudesti Noi nu a fost deloc sprijinit.

  2. Doamne ajuta sa se infatptuiasca acest proiect. Noi banatenii avem nevoie de asa ceva, eu personal alaturi de sotie si cele doua fete mici , mergem de 2 ori pe luna in vekend la vecinii nostrii din Ungaria unde lasam bani frumosi ptr cazare la hotel, mancare, intrare si alte maruntisuri . Ca noi sunt foarte multe familii. dE fapt in Wekenduri in Ungaria proportia de romani e de 90 %. Primarul si Buziasul vor intra in istoria Banatului daca se va intampla acest lucru. SUCCES

  3. Este foarte bine că se deschid discuții și despre finanțări mai în favoarea cetățenilor din zonă, dar este surprinzător cum nu se realizează o strategie în acest sens, ci totul depinde de un politician mai bun, care-și „sfințește locul” …
    De ce nu se ia în calcul și locația Băilor Călacea, mai aproape de Timișoara și Arad (apropo de dezvoltarea metropolitană … ) ? Este aproape și de o ieșire la autostradă, se leagă de un brand atât de cunoscut. În felul acesta s-ar completa tratamentul balnear ( uitat, din păcate … de strategii din sănătate), cu agrementul, relaxarea, divertismentul atât de necesar. Se discută mult și … nu se realizează mare lucru … Suntem întrecuți de majoritatea orașelor măricele din jur. Ce dezvoltare a realizat Oradea, care pe lângă vechile bazine au mai creat „bijuterii spa” și în oraș, sau „Prezident”. Apoi Orăștie, Tg. Jiu, ș.a.

  4. Chiar daca se va face acest proiect, noi tot in Ungaria o sa mergem pentru ca administrarea parcului se va face in stil miticesc, ca peste tot in tara: preturi uriase, mai mari ca cele de peste hotare si servicii de cacao…De ce credeti ca sute de mii de romani pleaca anual in concediu in strainatate?

  5. Nah, unde-i parcul ? au trecut 2 ani si acum apar alte stiri cum ca un parc ar putea incepe peste 1,5 ani , adica in Martie 2021 ( dupa alegeri ) .

  6. Daca apa de la viitorul Aquaparc nu este termala e pacat de banii folositi. Cu apa minerala rece nu se face ,mare statiunea. Apa termala este descoperita in Timisoara de prin anul 1958, cand se putea lansa o astfel de utilizare. Bine ca un geolog din Ardral le-a descoperit apa termala la unguri in 1925 !! De atunci au facut peste 300 de stranduri termale. Am fi putut dezvolta si noi o retea de stranduri termale in vestul tarii. Primarul Nicolae Robu nu are pic de entuziasm pentru Timisoara ! S-a anuntat Teremia Mare si nu se mai aude nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *