Angajaţii unui spital din Timiş, bătuţi de pacienţi!

spital jebel

Angajaţii unui spital din judeţul Timiş trec, de multe ori, prin adevărate clipe de coşmar. Este vorba de personalul unităţii sanitare din Jebel, un spital de psihiatrie şi măsuri de siguranţă, unde majoritatea pacienţilor au încălcat legea penală.

De fapt, dintre cei 430 de pacienţi, aproximativ 300 îşi ispăşesc sancţiuni penale, dictate de judecători pentru că au săvârşit diferite infracţiuni. Nu mai puţin de 83 dintre aceştia sunt acuzaţi de omor deosebit de grav, de unde şi temerile care există în rândul angajaţilor.

bianca-gavrilita„Efectiv, destul de des, personalul mănâncă bătaie, ca să spunem lucrurilor pe nume”, spune Bianca Gavriliţă, directorul spitalului din Jebel.

Principala cauză care generează tot acest lanţ de probleme ţine de lipsa pazei şi a protecţiei care ar trebui să existe, în mod normal, la o astfel de unitate sanitară.

„Am cerut să ne aloce personal de specialitate, jandarmi sau poliţişti. O variantă şi mai potrivită ar fi înfiinţarea unui departament care să se ocupe de securitatea pacienţilor şi a personalului, dar pentru asta e nevoie de finanţare. În felul acesta, am putea pune camere de supraveghere şi butoane de alarmă. Dar dacă nu avem personal de specialitate, ce să facem cu ele? Nici firme private de pază nu putem angaja, pentru că personalul acestora nu are voie să se atingă de pacienţi, ci se ocupă doar de paza obiectivelor”, spune Bianca Gavriliţă.

Unii dintre pacienţi sunt extrem de agresivi şi nici nu e de mirare, dată fiind gravitatea faptelor comise. De exemplu, o pacientă cu probleme psihice şi-a tranşat mama în 50 de bucăţi! Apoi, a avut altercaţii cu personalul unităţii, o angajată fiind cu greu scoasă din mâinile criminalei de către trei-patru bărbaşi care au fost apoi acuzaţi de aparţinătorii agresoarei că ar fi brutalizat-o!

O altă pacientă avea ciudatul obicei de a înghiţi metale, fiind în dese rânduri tranportată la spital. Din aceste motive, nici un pacient nu foloseşte la masă cuţite sau furculiţe, ci doar linguri. În rest, deţinuţii au condiţii dintre cele mai decente: televizor, telefon mobil, computere, farmacie, cabinet de medicină internă, cabinet stomatologic, laborator de analize medicale, frizerie, teren de sport şi bibliotecă.

Unitatea arată impecabil, după ce s-au refăcut aleile de acces, gardul exterior şi s-au executat numeroase reparaţii curente (faţade, acoperiş, grupuri sanitare, reamenajări spaţii şi altele). Se are în vedere modernizarea în continuare a spitalului prin accesarea de fonduri europene, dar cel mai important aspect, pentru care s-au şi făcut demersuri, îl constituie o modificare legislativă care să asigure securitatea personalului şi a angajaţilor în spitalele de psihiatrie şi măsuri de siguranţă, cum este şi cel din Jebel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *