Angajații din sănătate anunță ample proteste după scăderea veniturilor

Grevă generală în Sănătate

Mai multe categorii de angajați din sănătate s-au trezit în ianuarie cu salarii mai mici față de luna decembrie a anului trecut. Este doar ultima dintre nemulțumirile care au pus pe jar sistemul sanitar românesc.

”Personalul care trebuia să beneficieze de majorări salariale în prima lună a acestui an au luat chiar mai puțini bani în mână.

CITEȘTE ȘI: Încă trei supermarketuri într-o comună de lângă Timișoara

Acest lucru s-a întâmplat pentru că, potrivit legii, calculul sporurilor a fost raportat la salariul din luna decembrie 2018 și nu din ianuarie 2019. Astfel, biologii, farmaciștii, personalul TESA, infirmierele și brancardierii nu au avut salariile mărite așa cum s-au așteptat”, a explicat Dana Lazaroviciu, vicepreședinte ”Sanitas” Timiș.

Ca urmare a numeroaselor nemulțumiri venite din întreaga țară, Consiliul Național al Federației ”Sanitas” a hotărât demararea acțiunilor sindicale revendicative. Calendarul protestelor cuprinde pichetarea Ministerului Finanțelor Publice în data de 6 martie, a Ministerului Sănătății pe 13 martie, a Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe 20 martie, culminând cu un miting de amploare în Capitală în data de 3 aprilie. Aceste acțiuni vor fi precedate de convocarea Comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene și pichetarea autorităților locale, ce vor fi programate până în data de 1 martie.

CITEȘTE ȘI: Cărţile de identitate ale românilor se modifică. Cum vor arăta noile buletine

Peste 100.000 de oameni contrariați

Liderii județeni reprezentând toate județele țării și pe cei peste 100.000 de membrii de sindicat au analizat situația acordării drepturilor salariale raportat la reglementările legislative recente. Potrivit acestora Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de așteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluției firești a veniturilor salariaților din sănătate și asistență socială. Sindicaliștii consideră că actele normative sunt contradictorii și au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară și discriminatorie. Astfel, spun reprezentanții federației, luna ianuarie 2019 nu a adus creșteri reale de venituri salariaților care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea (biologi, chimiști, infirmiere, brancardieri, personal TESA etc.), iar medicilor și asistentelor care au avut lefuri mai mari începând cu martie 2018, limitele impuse de OUG 114/2018 le-au adus pierderi importante de venituri.

CITEȘTE ȘI: Doi elevi din vestul țării au fumat la școală țigări cu substanțe interzise. Copiii au ajuns de urgență la spital

Biroul Operativ al Federației ”Sanitas” a decis organizarea protestelor motivând acest fapt prin lipsa de reacție a responsabililor guvernamentali la solicitările repetate de a se organiza dezbateri și consultări pentru armonizarea reglementărilor salariale și identificarea de soluții pentru readucerea echilibrului în sistemul sanitar și de asistență socială în materie salarială.

Totodată, aceștia reclamă și nemulțumirile crescânde ale membrilor de sindicat față de măsurile injuste pe care ordonatorii de credite le aplică pentru a se încadra în limitele legii, făcând referire la reducerea sporurilor de condiții sau a celor pentru asigurarea continuității, și la modalitatea inechitabilă de acordare a unor drepturi general valabile.

”Ținând cont de faptul că am asistat deja la proteste spontane în diverse unități sanitare din țară și că există semnale clare că acestea se vor propaga cu rapiditate pe măsură ce angajații vor încasa salariile pentru luna ianuarie și vor constata că înregistrează pierderi de venituri sau că acestea nu cresc deloc, Consiliul Național al Federeației <> a hotărât să înceapă organizarea de acțiuni sindicale revendicative”, au concluzionat membrii Biroului operativ al Federației.

O problemă rezolvată într-un ocean de nemulțumiri

Una dintre nemulțumirile angajaților din sănătate a fost rezolvată, însă lista de revendicări rămâne în continuare lungă. La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30 la sută prevăzută în Legea 153/2017.

Această modificare legislativă se impunea deoarece, în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în cei 30 la sută stabiliți prin dispozițiile legale, personalul din sistemul sanitar nu putea beneficia de acest drept individual salarial deoarece s-ar fi depășit procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite.

”Nu este suficient și nu renunțăm la revendicările noastre și la acțiunile programate. Și sporul de continuitate – cel oferit pentru asigurarea asistenței medicale în zilele de sâmbătă, duminică și la sărbători legale personalului mediu auxiliar (asistente, infirmiere, îngrijitoare) – trebuie să fie eliminat din plafonul de 30 la sută”, a precizat Dana Lazaroviciu.

O listă de revendicări

Federaţia SANITAS solicită calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială; asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite; eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri; corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţă socială, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului <<Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare>>”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Angajații din sănătate anunță ample proteste după scăderea veniturilor

  1. Asta e una din cele doua mari reusite ale d-nei Olguta?Sa vedeti cand o intra in vigoare cea de a doua mare reusita…Nu degeaba a vrut sa plece de la Ministerul muncii si nu degeaba Presedintele nu a mai numit-o….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *