Analiștii spun că prețurile la benzină și motorină vor continua să crească. În ultima săptămână, carburanții s-au scumpit de patru ori

De la 1 ianuarie 2023, Guvernul a eliminat compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil, iar până acum nu a determinat o majorare semnificativă a prețurilor carburanților.

Prețurile la benzină și motorină au crescut în patru rânduri în ultima săptămână, iar analiștii avertizează că vor continua să urce, mai ales după decizia Uniunii Europene de a renunța la mare parte din importurile de țiței din Rusia.

Anunțul oficialilor europeni a tras în sus prețul petrolului pe bursele internaționale.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă. Scumpirile au avut loc la câteva zile distanță, ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.

În ultima lună, în Capitală, prețul litrului de benzină a crescut, în medie, cu 45 de bani. Motorina s-a scumpit în aceeași perioadă cu 18 bani pe litru. Însă și așa, motorina rămâne mult mai scumpă decât benzina, diferența între cele două tipuri de carburanți fiind de 60 de bani pe litru.

Claudiu Cazacu, specialist în piețe externe: „Din păcate, tendința rămâne una ascendentă și la pompă. Am văzut un diferențial care se menține relativ ridicat între motorină și benzină. Ne așteptăm că prețurile să fie considerabil mai mari luna viitoare față de acum.”

CITEȘTE ȘI: Medicul timișorean Octavian Mazilu, reținut pentru luare de mită!

Iar Guvernul nu prea are cum să atenueze impactul creșterilor de prețuri de la pompă. Nu își permite să reducă acciza sau TVA, care reprezintă aproape jumătate din preț.

Asta în condițiile în care aproape două treimi din cheltuielile statului se duc deja pe pensii și salarii și adoptă constant noi măsuri de asistență socială, precum vouchere sau majorări de lefuri pentru o parte dintre bugetari.

Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate: „Orice leu în minus la venituri sau în plus la cheltuieli – și din păcate avem foarte mulți lei și într-o parte și în alta și se adaugă – este un leu pe datorie”.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere, în condițiile în care România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale.

Iar prețul barilului de țiței a făcut un salt și a trecut de 123 de dolari, după ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, conform digi24.ro.

În plus, benzinarii care aduc petrol cu vaporul prin Marea Neagră pentru rafinăriile lor se confruntă și cu costuri de transport și de asigurare în creștere ca urmare a războiului din Ucraina.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *