1 Iunie, ziua cu cireşe la urechi

1 Iunie

1 Iunie, ziua cu cireşe la urechi

Ziua de 1 Iunie are ochi mari şi inocenţi, ochi care nu încetează să absoarbă miracolul lumii.

Are cireşe la urechi şi gropiţe-n obraji, are mâini mici şi curate, cu unghiile tăiate scurt, iar uneori degete murdare, lipicioase, care-au strâns prea îndelung, ca pe-o comoară, o bomboană lucioasă sau un bănuţ de ciocolată învelit în staniol auriu.

Ziua de 1 Iunie poartă breton şi, sub el, gânduri şi întrebări care mai de care.

CITEȘTE ȘI: Medicul timișorean Octavian Mazilu, reținut pentru luare de mită!

Ea vrea să ştie, bunăoară, unde se duce seara soarele sau dacă pisicile, când se îmbolnăvesc, merg la consultaţie la doctorii-pisoi, nişte mâţe cu ochelari, în halate albe şi cu stetoscoape în jurul gâtului.

Ziua de 1 Iunie îşi atinge nasul cât un bumb de vitrina ispititoare a unei cofetării sau îl apropie, periculos şi nesănătos de mult, de ecranul telefonului, al tabletei sau al laptopului de ultimă generaţie.

Când mai creşte puţin, pentru că ziua de 1 Iunie creşte şi ea, ca orice zi, poartă blugi, adidaşi şi bocanci, se vrea cool şi se revoltă împotriva vechilor rânduieli, pentru că ea ştie şi înţelege totul, cel mai bine, cum nu-nţeleg bătrânii care au trecut de vârsta de 25 de ani. Şi mai face şi simte multe, foarte multe, ziua de 1 Iunie.

Pentru că ea este Ziua Copilului.

A copiilor noştri, de la cei deo şchioapă până la adolescenţii cărora viaţa le-a rămas parcă prea mică, a fetiţelor şi a băieţilor, a domnişoarelor şi a tinerilor care-şi aşteaptă majoratul şi cea dintâi maşină.

Cuminţi sau nu, ei, sărbătoriţii începutului de iunie, sunt chiar devenirea acestei lumi care creşte odată cu ei.

Şi mai e prima zi a lui Cireşar şi ziua noastră, a celor care am copilărit cândva în alt timp, la fel ca ei şi totuşi altminteri, pe alte drumuri şi-n alte poveşti, dar tot cu poftă de joacă şi tot cu mirare, şi tot cu nevinovăţie şi degete murdare, lipicioase, care-au strâns prea îndelung, ca pe-o comoară, o bomboană lucioasă, fără să ştie că aceea era chiar viaţa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *