Amintiri de pe plaiuri bănăţene

sora

Filozoful timişean Mihai Şora ocupă un loc aparte în mediul online. Iese din tiparele obişnuite alte internauţilor şi reuşeşte să aibă un public deosebit.

Zilele trecute, el şi-a amintit de unele episoade ale copilăriei sale. „În blândul și grațiosul Izvin, satul în care tata fusese ales preot și unde mi-am petrecut copilăria, exista, pe la anul 1900, un singur telefon: la primărie.

Ori de câte ori tușeam sau emiteam alte semnale neliniștitoare, tata alerga la primărie și îl chema pe domnul Stitzel, doctorul aflat la Recaș. Iar domnul Stitzel – mustăcioară și pince-nez la purtător – sosea degrabă în automobilul personal, cu geanta plină de leacuri, elixire, panacee, antidoturi și remedii. Ani de-a rândul, imaginea divaisului numit telefon a rămas asociată, în mintea mea, cu a doctorului Stitzel: cutia din lemn de mahon, cu manivelă, clopoței și alte filamente. Chiar fără celebrul disc numerotat de mai târziu mi se părea la fel de misterioasă precum geanta plimbătoare a doctorului nostru.

Astăzi, telefonul meu nu e doar – el însuși – plimbător: face de toate. Dacă-l rogi frumos, s-ar putea să scoată și cartofi prăjiți. PS: Din solidaritate cu societatea telefoanelor, societatea medicilor și alte societăți savante din localitatea Recaș, folosesc cu regularitate (în scopuri științifico-terapeutice, bineînțeles) licoarea îmbuteliată și omonimă de culoare roșie”, a scris Mihai Şora pe contul personal de Facebook.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns