Amendamentul Robu la codul de integritate morală al PNL

Trimiterea în judecată a lui Nicole Robu a redeschis discuţiile despre codul de integritate morală adoptat de PNL. Au fost destui, îndeosebi adversari ai primarului Timişoarei, care au susţinut că, aşa cum acest cod s-a aplicat la toţi liderii importanţi ai partidului, la fel trebuie să se întâmple şi în cazul lui Nicolae Robu. Nu a fost aşa.

Dimpotrivă, şeful PNL Timiş pare să se bucure de un mare sprijin din partea conducerii centrale, dovadă fiind numirile politice făcute după chipul şi freza lui Robu. De ce s-a operat cu dublă măsură- aceasta este întrebarea firească de pe buzele tuturor, Robu stârnind, în acest caz, multe invidii locale.

Răspunsul nu ţine de vinovăţia sau nevinovăţia şefului PNL Timiş, nici de favorizarea sa faţă de alţi colegi liberali, ci de îndreptarea unei măsuri populiste care s-a dovedit a fi incorectă, abuzivă şi contrară principiilor drepturilor omului.

Liberalii au adoptat acest cod exclusiv pentru a da bine în faţa electoratului, care, în goana după sânge, apreciază orice măsură de curăţenie morală, chiar dacă se încalcă legi fundamentale şi principii de bază ale democraţiei. Trimiterea în judecată nu este echivalentă, nici pe departe, cu stabilirea vinovăţiei unei anumite persoane. Asta o pot decide doar judecătorii şi numai după ce sentinţa rămâne definitivă, nu doar pentru o trimitere în judecată.

Principiul de nevinovăţie trebuie să funcţioneze nu doar sub aspect legal, ci şi în cadrul acestor coduri de integritate ale partidelor politice. PNL ştie bine acest lucru, realizează ce beneficii electorale a obţinut şi cât de mult ar putea pierde dacă ar anunţa public că renunţă la acest principiu extrem de populist, creat doar pentru nevoia de voturi.

Pe de altă parte, însă, liberalii conştientizează tot mai mult că se încalcă drepturile fundamentale ale cetăţeanului şi că nu se mai poate continua cu impunerea acestui cod la nesfârşit. Aşa că s-a ales varianta „morţii lente”, cazul lui Nicolae Robu fiind un prim experiment în acest sens, un amendament necesar la un cod de integritate incorect.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

5 Comments
latrau 27 ianuarie 2020
Cine vorbeste de moralitate...! " Curat murdar",nene Iancule!
Mishu 24 ianuarie 2020
Scria Grigore Alexandrescu in finalul fabulei Ciinele si catelul : "Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei, Că voi egalitate, dar nu pentru căţei. Aceasta între noi adesea o vedem, Şi numai cu cei mari egalitate vrem." Mie mi se pare extrem de actuala, va recomand sa o recititi !
Ianis 24 ianuarie 2020
Tot orașul știe că Robu e PA de la primărie. Așteptăm alegerile locale
ghiocel trandafir poanta 24 ianuarie 2020
hai să fim seriosi siau dat seama că si independent robu va cîstiga alegerile nu pentru că este pnl-ist ci pentru ce a făcut robu în timisoara. rîdem că robu cîntă boc bate duba de mama focului bolojan cine stie ce hobiuri are dar sînt primari care au realizat ceva .de apreciat la robu e faptul că în ciuda opozitiei psd si veniturilor a realizat lucruri bune.