„Ambulanţa pentru monumente” se prezintă în capitala Banatului

ambulanta pentru monumente

Clubul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism (strada Traian Lalescu nr. 2A) va găzdui astăzi, la ora 19, o expoziţie menită să prezinte pe larg proiectul „Ambulanţa pentru monumente. Intervenţie de punere în siguranţă a patrimoniului imobil”, reflectând experienţa acumulată de echipele implicate în cele 18 acţiuni pe bază de voluntariat care au avut drept obiect monumente degradate din județele Sibiu, Mureș, Brașov, Maramureș, Sălaj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

CITEȘTE ȘI: Copii de clasa a II-a, bătuți de învățător într-o școală timișeană

„Anul acesta, proiectul s-a extins cu succes în zona Banatului, fiind finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de Arhitectură şi funcţionând independent prin Asociația pentru Patrimoniu Activ-PACT.

Dorinţa noastră este ca acesta să fie replicat în cât mai multe regiuni ale țării, inclusiv la Bucureşti, pentru a putea salva eficient patrimoniul prin participarea activă a societății civile și prin dezvoltarea spiritului filantropic în acest domeniu.

CITEȘTE ȘI: Polițist de la rutieră, bătut cu pumnii și picioarele de un șofer băut!

Ne adresăm nu numai arhitecților, ci tuturor reprezentanților societății civile care au activitate sau doresc să se implice în domeniul prezervării patrimoniului”, subliniază reprezentanţii Asociaţiei „Monumentum”.

Aceasta a iniţiat în 2016 „Ambulanța pentru Monumente”, un program de voluntariat implicând deplasări în teren, monitorizarea unor obiective istorice în curs de degradare, intervenții în situații de urgență, activități de formare profesională și de stimulare a voluntariatului în domeniul conservării patrimoniului cultural, mobilizarea comunităților în asumarea și transmiterea moștenirii culturale, revitalizarea meșteșugurilor și mobilizarea resurselor locale (inclusiv cu utilizarea materialelor tradiționale) şi stimularea activităţilor cu caracter benevol depuse pentru conservarea patrimoniului imobil.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal, după ce șoferul a adormit la volan

„Ambulanţa pentru monumente” se numără printre cei cinci finaliști la Gala Naţională a Voluntarilor, la categoria „Proiectul de voluntariat al anului”.

Membrii „Ambulanţei pentru monumente Banat” au organizat, din vară până luna trecută, intervenţii de conservare la Moara „Îndărătnica de la perete” din complexul Rudăria, la biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Jupânești, la „Moara cu tuluji” de la Ibulcina, comuna Prigor, şi la turnul de pază de la Banloc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *