Ambiția unui fost primar timișean de a arăta cine e șeful îl costă acum câteva zeci de mii de euro

Ambiția unui fost primar timișean de a arăta cine e șeful îl costă acum câteva zeci de mii de euro

Cine râde la urmă râde mai bine. Adevărul cuprins în acest proverb românesc a fost aflat, zilele trecute, și de fostul primar al comunei timișene Dumbrăvița, Victor Malac. Înainte de a vă lămuri ce vrem să spunem, facem o scurtă incursiune în trecut.

În articolul intitulat Secretarul unei comune din Timiș a fost demis după ce a denunțat la parchet falsurile descoperite în primărie și publicat în 14 mai 2019, scriam așa: “În urmă cu trei săptămâni, cu câteva zile înainte de Paște, în primăria uneia dintre comunele lipite de Timișoara avea loc o mobilizare de forțe fără precedent. Mai mulți funcționari ai Primăriei Dumbrăvița, reprezentanții Prefecturii Timiș, ba chiar și un echipaj de poliție și-au unit puterile pentru ca visul primarului Victor Malac – și anume să scape de Diana Marinchi, secretarul comunei – să devină realitate. Și, cum atunci când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău, s-a împlinit și vrerea domnului primar: biroul secretarului a fost sigilat, documentele pe care le avea în grijă i-au fost luate, iar raporturile de muncă ale domnișoarei Marinchi cu instituția au încetat după 11 ani în care aceasta a fost juristul primăriei și, mai apoi, secretarul comunei”.

S-a întors roata

A trecut mai bine de un an și jumătate de la acel tam-tam făcut de domnul Malac și propagat în mass-media, iar situația s-a schimbat la 180 de grade. Victor Malac a pierdut atât alegerile locale, fiind nevoit să părăsească fotoliul de primar, cât și procesul intentat în contencios administrativ de Diana Marinchi, care se va întoarce în zilele următoare în funcția de secretar al comunei Dumbrăvița.

În hotărârea nr. 1251 pronunțată în 9 decembrie, definitivă, Curtea de Apel Timișoara 1810/30/2019 a admis în parte “acţiunea formulată de reclamanta Marinchi Ramona Diana în contradictoriu cu pârâţii Primarul Comunei Dumbrăviţa, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş – Comisia de Disciplină pentru Analizarea şi Propunerea Modului de Soluţionare a Sesizărilor Privitoare la Faptele Secretarilor Unităţilor Administrativ Teritoriale ca Abateri Disciplinare “ şi, în consecinţă, a dispus “anularea Raportului final nr. 4737din 10.04.2019 al Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş – Comisia de Disciplină pentru Analizarea şi Propunerea Modului de Soluţionare a Sesizărilor Privitoare la Faptele Secretarilor Unităţilor Administrativ Teritoriale ca Abateri Disciplinare”, respectiv “anularea Dispoziţiei Primarului Comunei Dumbrăviţa nr. 3/24.04.2019”.

CITEȘTE ȘI: Ziarul nostru a mai stricat o afacere pe bani publici! Remorca de camion privată fără aviz DSP a fost înlocuită cu o morgă mobilă modernă a statului român

De asemenea, instanța de judecată “obligă pe pârâtul Primarul Comunei Dumbrăviţa la reintegrarea reclamantei pe funcţia publică de conducere de Secretar al Comunei Dumbrăviţa” și “obligă pe pârâtul Primarul Comunei Dumbrăviţa la plata către reclamantă a unor despăgubiri egale cu drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data destituirii din funcţie – 25.04.2019 şi până la data reintegrării efective în funcţie, indexate cu indicele de inflaţie”, dispunând, totodată, și “radierea din cazierul administrativ al reclamantei a sancţiunii dispuse”. Cei doi pârâți, primarul și comisia de disciplină, sunt obligați în solidar și la plata către Diana Marinchi “a sumei de 5.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat”.

Cine achită nota de plată?

Cum Victor Malac nu mai este primar, despăgubirile (cifrate undeva la 40.000 de euro – salariile indexate cu rata inflației plus contribuțiile către stat) vor fi plătite de actuala administrație a comunei Dumbrăvița. Ca atare, l-am contactat pe noul primar, Horia Bugarin, rugându-l să ne precizeze cum va proceda pentru a recupera, la rândul său, prejudiciul. Domnul Bugarin ne-a explicat că așteaptă deocamdată motivarea instanței de judecată, pentru a vedea cum se împarte vina între cei doi pârâți, Victor Malac și comisia de disciplină din cadrul Prefecturii Timiș, urmând ca, ulterior, Primăria Dumbrăvița să se îndrepte, pe cale judiciară, împotriva unuia sau altuia dintre cei doi vinovați, în scopul recuperării prejudiciului produs în bugetul local.

Victor Malac e în “silenzio stampa”

Spre deosebire de succesorul său în fotoliul de primar, actualul consilier local Victor Malac nu a fost la fel de comunicativ. N-am primit nici un răspuns la întrebarea pe care i-am adresat-o printr-un mesaj telefonic și care suna astfel: “Ce veți face dacă veți fi dat în judecată de Primăria Comunei Dumbrăvița pentru recuperarea prejudiciului produs în urma câștigării procesului în contencios administrativ de către fostul și viitorul secretar al comunei Dumbrăvița, Ramona Diana Marinchi? Veți plăti salariile acesteia pe ultimele 20 de luni fără să vă mai judecați cu primăria sau vă veți duela în instanță cu instituția pe care ați condus-o timp de opt ani?”.

Așa cum spuneam, nici un răspuns. Tam-tam-ul din primăvara anului trecut a fost înlocuit acum de o tăcere profundă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ambiția unui fost primar timișean de a arăta cine e șeful îl costă acum câteva zeci de mii de euro

  1. Bine este astazi la stat, secretara unei comune castiga aproximativ 8000 lei pe luna. Poate de aceea pana acum catva ani in Dumbravita toti cei nou mutati aveau in curte fosa septică! Apropo dl. Brindescu salariile platite intr-o primarie din Romania sunt in euro sau facem economie la cifre? Daca instanta obligă pârâtii sa plătească 5500 lei cheltuieli de judecata, corect ar fi sa exprimam tot in lei si valoarea despagubirilor privind salariul secretarei. Au trecut vremurile cand buticarii din centru orasului, in magazinele de electronice afisau preturile in marci germane pentru ca totul era o jungla in Romania postrevolutionara

  2. E bine sa lucrii la Primarie, salarii grase,prostii platesc impozite ,in comuna nu se face nic,deoarece banii nostrii merg in buzunarele angajatiilor.Halal Primarie.Alo D-le Bugarin ceva restructurari nu se fac pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *