Alternativele pedepsei cu închisoarea

munca in folosul comunitatii 1

În materie de condamnări penale, tendința instanțelor de judecată este de a aplica sancțiuni neprivative de libertate acolo unde cadrul legislativ permite o astfel de pedeapsă. Motivele sunt multiple, începând cu impactul regimului sancționator asupra inculpatului, până la evitarea supraaglomerării penitenciarelor.

Potrivit legislației române, alternativele pedepsei cu închisoarea sunt: amenda penală, amânarea aplicării pedepsei sub supraveghere și suspendarea executării executării pedepsei sub supraveghere, iar pentru minori – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână şi asistarea zilnică.

Totodată, instanța de judecată poate dispune ca pedepsele alternative executării detenției să fie însoțite de obligația de a presta muncă în folosul comunității. În toate situațiile, persoanele condamnate la pedepse neprivative de libertate sunt supravegheate de către consilierii serviciilor de probațiune.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Serviciului de Probațiune Timiș, anul trecut, în fața consilierilor acestei instituții, s-au prezentat 3.774 de persoane condamnate care trebuiau supravegheate, conform dispozițiilor legale, 2.128 dintre acestea fiind obligate să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții acestei instituții, în cazul a 1.034 de persoane, instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, iar 1.094 au fost condamnate la pedepse cu suspendare sub supraveghere.

Cele mai multe dintre persoanele aflate sub supravegherea consilierilor Serviciului de Probațiune Timiș au fost condamnate pentru infracțiuni comise la regimul rutier – 1.173; 139 pentru deținere sau trafic de droguri, 128 pentru furt, 106 pentru infracțiuni cu violență, 35 pentru înșelăciune, 29 pentru ucidere din culpă, iar 518 pentru alte infracțiuni.

În ceea ce privește nivelul de educație, 1.117 au avut studii medii, 468 – studii gimnaziale, 304 – studii superioare, 83 – studii primare, 40 – studii postliceale, iar 52 au fost fără studii.

Cele mai multe dintre persoanele care au fost condamnate de instanțele timișene să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității au prestat activități în cadrul primăriilor pe raza cărora au domiciliat, celelalte fiind repartizate la SC Horticultura, SC Piețe, RATT, inspectoratul școlar, SC Drumuri Municipale, AJOFM, DSP etc.

Pe viitor, Serviciul de Probațiune Timiș și-a propus să dezvolte colaborări și cu alte instituții, societăți și organizații care oferă servicii publice pentru valorificarea potențialului profesional al persoanelor condamnate, în funcție de nivelul de educație al acestora, precum și identificarea oportunităților de finanțare a unor cursuri de calificare pentru cei care se află sub supraveghere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *