Investiții la Mănăstirea Partoș

Manastirea Partos

Zeci de oameni ajung săptămânal în satul timișean Partoș, motiv pentru care aleșii locali vor demara investițiile în infrastructura zonei.

”Sunt zeci de mașini care vin duminică de duminică la mănăstire. Vorbim de circa o sută de oameni săptămânal. Anul acesta vom amenaja centrul civic al satului și vom crea locuri de parcare. Intenționăm să plantăm arbuști ornamentali și să pavăm o suprafață de 1.400 de metri pătrați.

La intrare vom ridica un monument așa cum sunt și la așezămintele religioase mari. Costurile totale se ridică la circa 150.000 de lei și vor fi acoperite din bugetul local. Lucrările trebuie terminate până la jumătatea lunii septembrie, când e sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș”, a precizat Lucian Trifonescu, primarul comunei Banloc.

Afluxul mare de oameni care vin să se închine în locul preferat al celui care a fost mitropolit al Timișoarei, între anii 1650 – 1653, i-au făcut și pe slujitorii bisericii să se gândească la un proiect de extindere. ”Intenționăm să reamenajăm actuala casă monahală pentru pelerini. Aceasta după ce reușim să terminăm construcția chiliilor. Nădăjduim ca în toamnă să ajungem cu lucrările la acoperiș”, a precizat ieromonahul Varlaam Almăjanu, starețul așezământului.

Ridicarea, în cadrul incintei mănăstirești, a unui corp nou de clădire care să adăpostească trapeza și chiliile viețuitorilor, precum și unele spații administrative, cade în sarcina credincioșilor reuniți în Asociația ”Semper Agape”, care numără circa 160 de credincioși membrii. Lucrările au demarat în luna decembrie a anului 2015.

Din punct de vedere estetic, clădirea nouă are o imagine simplă, atât la nivel volumetric cât și la nivelul detaliilor de pe fațade, pentru a nu concura cu cele două edificii de valoare istorică. Construcția cuprinde la parter trapeza, bucătăria, spații de protocol și administrative, ateliere, spații de depozitare și grupuri sanitare, iar la etaj, chilii și grupuri sanitare. Un mic paraclis încheie în partea de Răsărit întreaga clădire.

”Vor fi zece camere pentru viețuitorii mănăstirii. În prezent suntem doar trei, dar vor mai veni. Vom avea o sală de mese pentru 80 de persoane”, spune părintele Varlaam.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Investiții la Mănăstirea Partoș

Lasă un răspuns