Alte scuze penibile, dar şi noi promisiuni pentru fermierii bănăţeni

agricultura 1

Fermierii care n-au pupat încă decât parţial sau chiar deloc subvenţiile pe anul trecut sunt mai mult ca sigur sătui de promisiuni. Avem de-a face, însă, cu o nouă ieşire la rampă a ministrului agriculturii, Achim Irimescu, pe această spinoasă temă, şi tot cu… făgăduieli.

„Nu sunt mulţumit de viteza cu care se plăteşte. Mi s-a explicat că sunt probleme, blocaje, erori care trebuie rezolvate şi de aceea mai durează”, a susţinut Irimescu, la o întrunire cu crescătorii de ovine.

Softul APIA e… varză

Pentru soia şi lucernă, plăţile sunt problematice din cauza unei deficienţe a sistemului informatic utilizat de APIA. Sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) este, de asemenea, mult-aşteptat de fermieri, fiind vorba despre o sumă totală de 230 de milioane de euro, împărţită aproape egal între sectoarele bovinelor şi ovinelor.

Monștrii de buzunar te bagă în spital ! Ce spune un psiholog din Timiş

”Este programat ca până la sfârşitul lunii iulie să se efectueze plăţile, dar mai devreme de săptămâna viitoare către sfârşit, în nici un caz nu va începe achitarea banilor. Aici e întârzierea cea mai mare. Acum trei duminici, când ne programasem să avansăm puternic, de joi seara până marţi dimineaţa softul n-a funcţionat. Sunt şi alte lucruri care se întâmplă numai în România. Vinerea trecută, când eram eu la Bruxelles, lângă APIA un excavator a săpat un canal şi a rupt cablul de curent. O zi întreagă APIA a fost moartă şi apoi trebuie să reiei tot procesul de la zero”, s-a scuzat mai-marele agriculturii, competând: „Din 28 de state membre, 27 de state, inclusiv România, au întârzieri la plăţile pe 2015. Pe 2016 nu vor mai fi probleme”.

Sume imense, beneficiari puţini

Ar mai fi de plătit şi subvenţiile aferente schemei cuplate pentru sectorul vegetal. Este vorba, în acest caz, despre sume foarte mari consistente dacă le raportăm la unitatea de suprafaţă, însă numărul fermierilor eligibili este redus, din cauza condiţiilor complicate pe care ar fi trebuit să le respecte. Pentru tomatele în câmp pentru industrializare, subvenţia ajunge la 13.800 de euro pe hectar, de zece ori mai mult faţă de nivelul iniţial, dar „fermierii noştri n-au vrut să vândă producţia cu acte. Au preferat să piardă banii ăştia decât să scoată la lumină producţia”, susţine ministrul.

Un bebeluş a murit la spital în urma unei infecţii nosocomiale

Pentru culturile de roşii, cuantumul plăţii se ridică la 14.000 euro/ha, la fel ca în cazul cartofilor timpurii, dar şi pentru mere, cireşe şi prune. Pentru cartofii de sămânţă, suma se ridică la nu mai puţin de 24.000 euro/ha.

Nişte bani pentru zootehnie

Ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) pentru laptele de vacă, respectiv pentru carnea de bovine, a fost parţial achitat către crescătorii de animale, fiind vorba despre circa 25 de milioane de euro intrate în conturile acestora. Asta în condiţiile în care suma totală reprezentând ANT pentru bovine se ridică la 201 milioane de euro.

Declarându-se nemulţumit de ritmul plăţilor, ministrul de resort promite, totuşi, că în această săptămână se vor emite ordine de plată pentru ANT la ovine, dar de la momentul respectiv până la acontarea de către beneficiar vor mai trece între două şi patru zile, din cauza procedeului de transfer al banilor, care implică un circuit destul de întortochiat între Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și Ministerul Agriculturii, respectiv cel al Finanțelor.

„Vă veţi primi banii în cel mai fericit caz la sfârşitul săptămânii viitoare”, le-a spus Irimescu crescătorilor de oi, la întrunirea care s-a desfăşurat la Păltiniş, la sfârşitul săptămânii trecute.

La nivelul judeţului Timiş, 19.400 de fermieri sunt eligibili pentru subvenţiile aferente anului trecut, aproxiv 4.700 dintre ei având de primit bani pentru efectivele de animale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *