Alimentul al cărui preț a explodat în 2021. Românii îl consumă în exces, cel puțin un kilogram pe an

bani 38

Prețul unui aliment pe care mulți români îl folosesc des a explodat în anul 2021. Acesta devine tot mai scump nu doar în țară, ci la nivelul întregii Uniuni Europene. Din această cauză, cumpărăturile pentru Paștele din acest an vor costa mai mult față de anii precedenți.

Vestea nu le va pica bine mai ales gospodinelor care se pregătesc să facă bucate tradiționale de Paște, precum cozonaci pufoși, pentru care este necesar alimentul ce se tot scumpește la nivel european. Mai exact, prețul untului devine din ce în ce mai piperat, în Uniunea Europeană. În iunie 2019 a atins cel mai mare nivel. Adică 400 de euro la suta de kilograme. De atunci, însă, costul nu a stagnat și nici nu a dat înapoi, conform impact.ro

Conform ultimelor date ale Comisie Europene, prețul mediu pentru 100 de kilograme de unt a crescut la nivelul Uniunii Europene în medie cu 34% față de perioada similară a anului trecut, până la 401 euro. Astfel, acesta atinge cel mai mare nivel din iunie 2019. La începutul anului, prețul mediu din Europa era de 335 de euro, cel mai mic nivel din 2018 încoace. Majorarea față de luna anterioară este de 2,2%. Deși România nu raportează prețurile medii ale untului la nivel național, trendul este în general asemănător cu cel din UE, pentru că sunt bazate de aceiași factori. În plus, prețul final este influențat de piața europeană și în contextul în care o mare parte din marfă vine din import sau comerțul intra-comunitar.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, 2020, producția de unt în România a fost cu 1.510 tone mai mare față de cea din 2019. Astfel, s-a înregistrat o creștere procentuală de 14,2%. Conform statisticii europene, România a produs aproximativ 8.860 de tone de unt pe parcursul anului 2019.

Tot potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, se pare că românii iubesc acest aliment. Un român consumă în medie, în cursul unui an, un kilogram de unt. La nivelul anului 2019, spre exemplu, producția utilizabilă de unt a fost de 11.000 de tone. Importurile au ajuns la peste 14.200 de tone, în timp ce exporturile nu au depășit pragul de 200 de tone.

Motivul pentru care cresc prețurile acestui aliment

Unul dintre motivele pentru care cresc prețurile la unt este faptul că producția este tot mai scăzută. Conform celei mai recente analize ce a fost făcută de Comisia Europeană pe piața produselor lactate, în luna ianuarie 2021, la nivel european, s-a colectat mai puțin lapte. Acest lucru a rezultat în scăderea producției de unt cu 3,9%

Pe de altă parte, marii producători europeni au păstrat marfa în interiorul blocului comunitar, ceea ce a mai redus din presiunea pe preț. Exporturile de unt din UE au scăzut în ianuarie 2021, în volum, cu 24%. Toate piețele tradiționale ale Uniunii Europene au fost afectate, cu excepția Chinei, unde livrările au crescut cu 71%. Exporturile au scăzut către Maroc (-77%), Arabia Saudită (-60%), Emiratele Arabe Unite (-51%) și SUA (-2%). Către Japonia, exporturile au scăzut de la 650 tone în 2020 la 354 tone în ianuarie 2021. Irlanda, Franța, Germania, Olanda și Belgia au fost primii cinci exportatori de unt din UE în ianuarie 2021. Livrările lor au ajuns la peste 10.4460 de tone, adică la 81% din totalul exporturilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *