Alimente de evitat când mergem la cumpărături

cumparaturi

Ofertele bogate ale supermarketurilor ne pun adesea pe gânduri, mai ales dacă ţinem la sănătatea noastră. Alimente aparent sănătoase pot ascunde calorii „goale“ sau chimicale care în timp nu fac altceva decât să ne altereze starea de sănătate şi să favorizeze apariţia unor boli.

Unul dintre sfaturile date de nutriţioniştii este să evităm alimentele procesate de orice fel. Recomandate sunt produsele brute, proaspete, care nu au fost produse şi procesate industrial. Sunt prea puţine E-uri sănătoase, majoritatea au efecte nocive asupra organismului.

Dacă atunci când citiți eticheta cu ingrediente constataţi că nu recunoaşteţi unele dintre elemente, puneţi mai bine produsul la loc pe raft. Nu este răspunderea producătorilor de alimente să ne menţină sănătoşi, ci a noastră. Care sunt, însă, cele mai periculoase alimente?

Brânza topită şi cremele tartinabile. Cele două produse ar trebui evitate, asta pentru că sunt cele mai procesate sortimente, au un conţinut redus de calciu şi cantităţi foarte mari de sare şi grăsimi. Aceste variante pot fi înlocuite cu unele mai sănătoase precum urda, caşul sau mozzarella.

Mezelurile. Toate mezelurile sunt procesate şi conţin cantităţi considerabile de grăsimi şi sare. De asemenea, cele mai multe dintre ele sunt făcute din resturi de carne. Acestea pot fi înlocuite cu carne brută, neprocesată.

Crenvurştii. Precum mezelurile, crenvurştii respectă aceeaşi „reţetă”: conţin cantităţi mari de sare şi grăsimi şi sunt făcuţi din resturi de carne precum tendoane, şoric, slănină. De asemenea conţin nitrit şi nitrat de sodiu, despre care se spune că, în timp, favorizează apariţia cancerului.

Margarina. Alături de crenvurşti, brânză topită şi mezeluri, margarina este preferată mai ales la micul dejun. Margarina obţinută prin hidrogenare este mult mai periculoasă decât grăsimile naturale precum untura, slănina sau untul. Aceasta poate duce în timp la apariţia bolilor cardiovasculare. Deşi se vorbeşte despre unele tipuri de margarină mai sănătoase, cel mai bine ar fi să înlocuim margarina cu banalul unt, care este considerabil mai puţin nociv.

Maioneza. Acest aliment ajută la asezonarea salatelor sau a cartofilor prăjiţi, însă se numără printre cele mai nocive. Concentraţia de grăsimi este mare şi poate dubla numărul de calorii pe care îl consumăm la o masă obişnuită.

Pateul. Preferat atunci când ne e poftă de o gustare rapidă, pateul nu este deloc recomandat de nutriţionişti. Pe lângă faptul că conţine foarte multe chimicale, de multe ori ficatul de pasăre conţine… carne de porc. Consumul regulat de pateu favorizează obezitatea, hipertensiunea, dar şi osteoporoza. La fel de nesănătos este şi pateul vegetal, „prietenul” credincioşilor în perioada postului, acesta conținând maximul admis de aditivi alimentari.

Chipsurile. Acestea sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt consumate mai ales de adolescenţi şi copii. Chipsurile intră în categoria „calorii goale”, pentru că nu ne ajută să ne săturăm, în ciuda numărului mare de calorii pe care le conţin. Potenţatorii de gust şi celelalte chimicale conţinute sunt un motiv în plus să nu le cumpărăm.

Sucurile. Cele carbogazoase şi chiar şi cele „naturale” conţin cantităţi enorme de zahăr, favorizând apariţia diabetului zaharat. Acestea trebuie evitate şi eventual înlocuite cu fructele făcute de noi acasă şi îndulcite cu miere şi nu cu zahăr.

Produsele de patiserie. Rafturile cu gogoşi, cornuri şi covrigi ar trebui evitate. Acestea sunt adevărate bombe calorice şi nu au valori nutriţionale.

Supa la plic. Pare o idee bună atunci când ne grăbim şi am vrea totuşi să mâncăm ceva cald. Nutriţioniştii însă nu o recomandă, din cauza faptului că este extrem de bogată în sare, zahăr şi potenţiatori de aromă. Consumul regulat poate cauza hipertensiune arterială, probleme renale şi chiar cancer la stomac.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns