În timp ce migranții forțează tot mai mult granița de vest, Centrul pentru azilanți din Timișoara se confruntă cu probleme grave

centru azilanti

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României, a vizitat Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara, în competența teritorială a căruia se află județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Vizita a fost realizată în scopul informării directe cu privire la problemele specifice cu care se confruntă reprezentanții centrului și persoanele care beneficiază în acest moment de serviciile acestuia. În ultima perioadă, s-a înregistrat pe teritoriul României o creștere semnificativă a numărului de imigranți fără forme legale. O parte dintre aceștia au fost depistați recent, inclusiv pe raza municipiului Timișoara, manifestându-și intenția de a-și continua drumul înspre țări din Europa Occidentală.

 

Kurzii din Irak, majoritari în centrul din Timișoara

În urma discuțiilor purtate cu directorul centrului, Gabriel Vasilescu, și cu directorul adjunct, Robert Valentin Gurgu, a rezultat că în acest moment în centru sunt cazate 170 de persoane, dintre care aproximativ 70 la sută sunt kurzi din Irak. Din totalul persoanelor înregistrate în centru doar aproximativ cinci la sută intenționează să solicite azil în România.

Un element de noutate în ce privește persoanele recent sosite în centru este reprezentat de numărul mare de copii veniți cu familiile, comparativ cu situațiile înregistrate în trecut, când veneau preponderent persoane majore, în regim solitar.

 

Nu există medici, dar e birocrație cât cuprinde

Printre problemele cele mai stringente identificate se numără deficitul acut de personal, motiv pentru care angajații centrului fac față cu dificultate fluxului în creștere de imigranți. În acest moment, centrul funcționează cu doar 2/3 din totalul personalului prevăzut.

Asistența medicală este asigurată de un singur medic, angajat în regim de prestări servicii (câte patru ore, de două ori pe săptămână), iar dintr-un total de patru posturi de asistent medical numai unul este ocupat, existând premisa ocupării încă unui post în perioada imediat următoare.

Statul de funcții este deficitar (și defectuos întocmit), fiind prevăzute doar o funcție de director și alta de director adjunct. În organigramă nu sunt prevăzute alte funcții de conducere subordonate acestora, motiv pentru care este extrem de dificilă acumularea de experiență și formarea de cadre cu competența necesară pentru a putea prelua atribuții specifice unei poziții de conducere.

În condițiile intensificării activității centrului, una dintre nevoile identificate ar fi aceea legată de înființarea unei funcții de șef de birou. Procedura birocratică necesară întocmirii dosarelor este foarte dificilă, fapt care îngreunează și mai mult activitatea angajaților centrului (spre exemplu, sunt necesare opt numere de înregistrare, când ar fi suficient doar unul singur, așa cum se procedează în cazul dosarelor penale). Această problemă s-ar putea soluționa printr-un ordin de ministru.

 

Nu sunt bani pentru zugrăvit sau echipament de protecție

A mai fost semnalată și absența fondurilor necesare pentru igienizarea spațiilor. Starea în care se află mașinile de intervenție este precară; acestea sunt extrem de uzate, având o vechime de 15 ani. Problema ar putea fi soluționată de către serviciul specializat al MAI, care ar trebui să înzestreze centrul cu cel puțin două mașini.

Din discuțiile purtate, a rezultat că în parcul auto al MAI ar exista autoturisme care ar putea fi alocate centrului. Se remarcă absența echipamentului de protecție adecvat (au existat situații în care au fost atacați lucrătorii centrului). Spațiile de lucru destinate angajaților sunt insuficiente. Rețeaua IT este subdimensionată și poate ceda în orice moment, modernizarea acesteia necesitând alocarea unei sume estimate la circa 60.000 de euro.

Solicitările intense, mai ales în această perioadă, precum și insatisfacțiile de ordin financiar cauzate de omiterea aplicării sporului pentru muncă operativă (spor aplicat angajaților MAI care desfășoară activități operative), împreună cu alți factori de stres generați de specificul activității, reprezintă o parte dintre motivele pentru care oamenii nu își doresc să lucreze în cadrul centrului.

Senatorul Nicu Fălcoi a promis că ca semnala toate aceste probleme imediat după reluarea activității parlamentare și că va iniția demersuri în vederea soluționării aspectelor care țin de competența structurilor subordonate comisiei de apărare, dar nu toate problemele își vor putea găsi rezolvarea imediat.

„Mă refer la problema legată de neaplicarea sporului pentru munca operativă, a cărei cauză voi încerca să o aflu prin intermediul unei interpelări. Iar pentru simplificarea hățișului birocratic care îngreunează în acest moment întocmirea dosarelor este nevoie de viziune și competență, dar și de voință politică”, precizează senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “În timp ce migranții forțează tot mai mult granița de vest, Centrul pentru azilanți din Timișoara se confruntă cu probleme grave

Lasă un răspuns