Alexandra Badea, invitata serii la Teatrul German

Alexandra Badea 1

Alexandra Badea, regizoare și dramaturg de origine română, stabilită în Franța, va participa în această seară la spectacolul „Perfect compus” prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu pe scena Teatrului German de Stat Timișoara. Scris și regizat de Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței, laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică și Cavaler al Artelor și Literelor în Franța, spectacolul va fi prezentat în șapte orașe mari din România în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”.

Reprezentația de astăzi va fi urmată de o sesiune de discuții cu publicul la care vor participa actorii din distrbuție și invitata serii. În Timișoara, biletele pentru spectacolul TNRS pot fi cumpărate online, de pe site-ul www.biletmaster.ro și din rețeaua Teatrului German de Stat.

Alexandra Badea 2Turneul a început luni la Arad și va continua, după Timișoara, la București (13 februarie), Galați (15 februarie), Brăila (16 februarie), Râmnicu Vâlcea (20 februarie) și Sibiu (21 februarie), aducând în fața publicului primul spectacol montat de Alexandra Badea în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu nici un teatru din țara ei natală.

Născută în anul 1980 și stabilită acutalmente în Franța, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg și regizoare de teatru și de film. A scris peste cincisprezece piese, două romane și mai multe scenarii cinematografice.

Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, specializarea regie de teatru, și a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la Editura pariziană L’Arche, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine.

Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost puse în scenă de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron și Frédéric Fisbach. În țara sa de adopție, Alexandra Badea este laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres).

„Spectacolul <<Perfect compus>>, produs de Teatrul Național <<Radu Stanca>> Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității <<Lucian Blaga>>, vorbește despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica deceniilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieţilor, despre cum generații de-a rândul îți transmit aceleași scheme de gândire și, mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat”, mărturisește Alexandra Badea.

Alexandra Badea 3„Perfect compus” a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018, fiind creat pe baza celui dintâi text al autoarei scris în limba română. Din distribuiție fac parte pe Ioana Cosma, Alin Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlișeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu/Cristian Timbu. Conceptul scenografic este realizat de Alexandra Badea, iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

„Manifest pentru dialog” reprezintă un proiect unic în peisajul teatral autohton. A debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între spectatori şi artişti, reuşind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite la dezbateri constructive, pline de sens.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *