Alertă medicală în vestul țării

viroze

Spitalul ”Victor Babeș” este plin în acest moment, iar pacienții continuă să sosească ca urmare a declansării unei epidemii de enteroviroze și a agravării stării de sănătate a populației din cauza afecțiunilor de sezon, potrivit reperezentanților unității sanitare.

Epidemie de enteroviroze și o confirmare pentru gripă

Doi copii, ambii în vârstă de doi ani, se află, în prezent, internați la Spitalul ”Victor Babeș” cu suspiciune de gripă. ”Vorbim de simptomatologia caracteristică.

CITEȘTE ȘI: Amor în online cu gust amar

Testul rapid efectuat în unitatea noastră a fost pozitiv, dar pentru confirmare așteptăm rezultatele serologice de la Institutul Cantacuzino, unde am trimis probe. Unul din cazuri prezintă o complicație cu pneumonie, iar în celălalt este vorba de o formă mai severă cu insuficiență respiratorie. Ambii sunt internați la noi de peste cinci zile”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvând la unității sanitare. Potrivit acestuia, județul Timiș se află în plină epidemie de enteroviroze.

”Numai ieri (luni – n.r.) la Clinica II de Infecțioase au fost efectuate 30 de consultații, majoritatea pacienților prezentând vărsături și diaree. În cinci cazuri s-a impus internarea pentru reechilibrarea electrolitică.

De asemenea, au fost diagnosticate și un număr mare de viroze, posibil gripe, unele cu simptomatologie foarte intensă. Și la compartimentele de pneumologie toate saloanele sunt pline. După ceața de ieri, ne-am confruntat cu un număr mare de bolnaci de astm bronșic care s-au decompensat. Totodată, sunt foarte multe suspiciuni de TBC”, a precizat Virgil Musta.

CITEŞTE ŞI: Grav accident rutier în Timiş

Potrivit reprezentanților DSP Timiș, situația privind îmbolnăvirile de sezon arată că, în cursul săptămânii trecute, în județul nostru, medicii au diagnosticat 2.144 de cazuri de viroze, în 24 impunându-se internarea în spital. De asemenea, au fost înregistrați un număr de 308 pacienți cu pneumonie, dintre care 57 au fost spitalizați. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Dana Șpac, analizele de laborator au confirmat un caz de gripă.

CITEŞTE ŞI: Fermierii neînregistraţi la Fisc nu vor mai primi subvenţii

Medicii atenționează populația să respecte în această perioadă măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor în cazul afecțiunilor de sezon. ”Oamenii să evite zonele aglomerate și să acorde o atenție sporită igienei tegumentelor, dar și igienei mediului. Este indicat, ca în colectivități, să se poarte măști de protecție. De asemenea, este indicat să se consume vitamina C pentru a crește rezistența organismului la infecții și să se adopte o alimentație corespunzătoare. La apariția primelor simptome, persoanele bolnave trebuie să se prezinte la medicul de familie și să stea acasă timp de două-trei zile pentru a preveni transmiterea afecțiunilor”, a precizat medicul Virgil Musta.

Primul caz de gripă la vecini

În județul Caraș-Severin a apărut primul caz de gripă raportat în acest sezon, starea pacientului impunând internarea în spital. Potrivit reprezentanților DSP, bolnavul face parte din categoria de vârstă 15-49 de ani.

CITEŞTE ŞI: Va veni și vremea altor investiții, într-o comună timișeană

În opinia specialiștilor, în prezent, situația nu este îngrijorătoare, dar aceștia recomandă populației prudență la deplasările în colectivități, adoptarea unei alimentații cu conținut mai bogat de vitamine și purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului.

Ultima statistică a cazurilor de viroze respiratorii din județul vecin atestă 549 de cazuri noi, într-un interval de o săptămână, din care 43 au necesitat internarea.

Cele mai multe cazuri de viroze, 179, au fost înregistrate la segmentul de vârstă cuprins între cinci și 14 ani.

De asemenea, în ultimul interval de șapte zile au fost înregistrate, 177 de pneumonii, din care în 42 de cazuri s-a impus spitalizarea. Potrivit reprezentanților DSP Caraș-Severin, numărul de viroze nu depășește încă maximul anual dar în continuare există o atenție sporită din partea autorităților medicale pentru a contracara riscul unei escaladări a virozelor sau al unei epidemii de gripă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *