Fermierii neînregistraţi la Fisc nu vor mai primi subvenţii

fermier 1

Potrivit unui proiect de act normativ care urmează să modifice Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură, existenţa fermierilor persoane fizice se va complica, aceştia putând rămâne fără subvenţii.

Mai exact, agricultorii care nu sunt înregistrați la Fisc vor pierde statutul de fermieri activi și, implicit, subvențiile directe.

Începând cu anul viitor, statutul de fermier activ se va stabili inclusiv prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice și a formelor asociative de persoane, pentru activitățile lor agricole, în Registrul contribuabililor şi plătitorilor, organizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Fermierii vor fi obligați, de asemenea, să-şi declare toate parcelele agricole, indiferent dacă beneficiază sau nu pentru ele de subvenţie pe suprafaţă. Excepţiile le vor constitui doar agricultorii care deţin parcele cu o suprafaţă de până la 0,1 hectare, pentru care nu solicită plăţi. Terenurile arabile respective pot să nu fie declarate, cu condiţia ca suprafața lor însumată să nu depășească un hectar.

Totodată, nici fermierii care nu depun cereri pentru plăţi directe pe suprafaţă nu vor avea obligația de a-și declara parcelele, dacă suprafața totală a acestora nu depășește un hectar.

În toate cazurile, fermierul va indica în cererea sa de plăţi că are la dispoziție parcele agricole și, la solicitarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), va indica localizarea acestora.

Cei care participă la schema de subvenţionare pentru micii fermieri nu vor avea obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun o cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de sprijin.

Proiectul de act normativ modifică și perioada în care un teren poate fi lăsat pârloagă și introduce o nouă sintagmă: teren în pregătire pentru culturi permanente.

Astfel, pârloaga pentru care fermierul poate primi subvenţii este terenul arabil necultivat pe durata unui an, întreținut în bune condiții agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă.

Perioada în care terenul este lăsat în pârloagă va fi de cel puţin şase luni într-un an și acoperă intervalul calendaristic aprilie-septembrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *