Alertă în Timiş! Una dintre cele mai devastatoare maladii înregistrează cea mai rapidă creștere a numărului de cazuri

Persoanele neasigurate medical, acces la testarea pentru virușii hepatici B, C și HIV și la terapiile specifice

Cea mai cumplită boală, care la sfârșitul secolului trecut a căpătat aspect de pandemie, afectează din ce în ce mai mulți timișeni. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara atrag atenția asupra creșterii alarmante a numărului de pacienți infectați cu HIV.

”Anul acesta avem cel mai mare număr de cazuri noi depistate, mult mai mare ca la începutul anilor `90! Avem deja 26 de cazuri confirmate prin cele trei teste obligatorii și alte câteva în evaluare. Sunt foarte mulți pacienți noi într-un singur an. Trebuie tras un semnal de alarmă”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al unității sanitare.

Aproape o mie de pacienți, în evidență

Potrivit datelor statistice ale Compartimentului pentru monitorizarea și evaluarea infecției HIV/SIDA în România – Centrul Timiș, în regiunea de vest sunt înregistrați 973 de pacienți, dintre care 573 de sex masculin și 400, feminin. Dintre aceștia, 32 au vârste mai mici de 19 ani. Cele mai multe cazuri (381) se înregistrează la segmentul 25-29 de ani, urmat de cel de 30-34 de ani, cu 216 cazuri și de cel de 40-49 de ani cu 123 de cazuri. De asemenea, statistica arată că un pacient din 30 are peste 60 de ani!

”La Centrul Timiș, sunt monitorizați și evaluați și pacienții din Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. Doar în județul Timiș, în prima parte a acestui an, au fost înregistrați 301 pacienți cu HIV/SIDA, dintre care 281 aflați în tratament antiretroviral. Dacă în București, cele mai multe cazuri noi sunt întâlnite în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în Timiș, cea mai frecventă cale de transmitere a virusului este cea sexuală, în special între persoanele de același sex”, a precizat medicul timișorean.

Potrivit acestuia, primele cazuri de boală au fost înregistrate în Timiș în perioada 1993-1994. ”Atunci era un număr mic de pacienți, iar 90 la sută dintre aceștia făceau parte din lotul de copii contaminați în anii 1988, 1989 și 1990. În prezent, avem o situație îngrijorătoare. Sunt pacienți care se prezintă pentru prima dată la noi, când boala a ajuns în stadii avansate”, spune Virgil Musta.

Trebuie luate măsuri

Potrivit specialiștilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara, virusul HIV/SIDA poate pune probleme serioase dacă nu este depistat la timp, iar boala nu este ținută sub control cu tratament. ”Diagnosticarea în stadii incipiente permite o terapie mai bună și evitarea eventualelor infecții. În prezent avem disponibile și la noi în țară aproape cele mai moderne tratamente. Dacă însă boala este neglijată, aceasta va măcina organismul”, a precizat medicul timișorean.

Conform specialistului, nivelul de transmitere a virusului HIV depinde de tratamentul efectuat, iar nerespectarea cu strictețe a acestuia crește încărcătura virală și șansele de a contamina alte persoane.

Medicii timișoreni atrag atenția întregii populații să respecte cu strictețe măsurile de prevenire a îmbolnăvirii de HIV/SIDA. ”Din cauza creșterii numărului de cazuri noi, trebuie tras un semnal de alarmă. Recomand ca oamenii să se testeze. Analizele se efectuează gratuit la Direcția de Sănătate Publică (str. Victor Babeș) și la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie. De asemenea, educația sanitară este foarte importantă.

Recomand folosirea prezervativelor în caz de contact sexual. Avem printre pacienți, familii sau parteneri, în care doar unul din membrii cuplului este infectat cu HIV. De asemenea, cei care folosesc droguri injectabile să utilizeze doar seringi de unică folosință. Tuturor le recomand să evite contactul cu sângele altei persoane. Boala se transmite și pe cale parenterală, astfel că nu este recomandat să foloseșți obiecte personale care aparțin altei persoane, ca de exemplu lama de bărbierit sau forfecuța”, a adăugat Virgil Musta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *